Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівська ОДА хоче повернути до державної власності великі підприємства

Львівська ОДА звернулася до законотворчих органів щодо повернення до державної власності промислових підприємств, які штучно доводилися до банкрутства: “Львівсільмаш”, ”Львівський автобусний завод”, Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат, Стрий – Авто, Дрогобицький долотний завод, ВАТ “Львівський завод Автонавантажувач”. Про це повідомили у прес-служба Львівської ОДА.

ОДА звернулася до профільних міністерств напрацювати нормативно-правові документи про націоналізацію (повернення до державної власності) підприємств в Україні та ініціює внесення змін у законодавство України про приватизацію.

Про це сьогодні, 13 жовтня, під час прес-конференції заявив перший заступник голови ЛОДА Йосиф Ситник.

Як повідомив перший заступник голови ЛОДА, на сьогодні чинне законодавство не передбачає можливості реприватизації після реалізації попередніх інвестиційних умов, а розглядає лише можливість повторного продажу об’єкта приватизації на аукціоні або конкурсі за умови невиконання інвестиційного договору, а також нормативно не врегульоване проведення процедури націоналізації в Україні.

За словами Йосифа Ситника, олігархічно – кланова модель економіки поставила низку підприємств всієї України та Львівщини на шлях руйнування. Він пояснив, що спершу підприємство купувалося, далі — доводилося до занепаду його власниками, які володіють аналогічними підприємствами, і таким чином відбувалося усунення з ринку конкурента. Йосиф Ситник наголосив, що підприємства, котрі займаються подібною діяльністю є успішними, вони активно працюють і розвиваються. 

Він розповів, що за таким алгоритмом були доведені до занепаду колишні державні підприємства ВАТ завод “Львівсільмаш”, ”Львівський автобусний завод”, Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат, Стрий – Авто, Дрогобицький долотний завод, ВАТ “Львівський завод Автонавантажувач”.

Колективи цих підприємств починаючи з червня цього року неодноразово звертаються до ЛОДА з проханням вплинути на ситуацію, оскільки ці питання не вирішувалося роками.

“Підприємства штучно виводилися з державної власності. Це унікальні підприємства для Львівщини, де працювали тисячі людей. Підприємства займають великі площі, мають розвинену інфраструктуру та унікальне обладнання. Ми хочемо, щоб в Україні був закон, який дозволить повернути до державної власності, а згодом реприватизувати ті підприємства, які були штучно знищені. Нехай до нас прийде реальний власник, щоб ця компанія була публічною, з нормальною кредитною та бізнесовою історією та надала чіткий бізнес-план свого розвитку” ,- сказав Йосиф Ситник.

Також Йосиф Ситник повідомив, що 3 жовтня він звернувся до КМУ щодо можливого переміщення підприємств оборонного комплексу зі сходу країни на територію Львівщини.

“На сході України, на територіях, які захоплені сепаратистами розміщені низка підприємств. Ми пропонуємо ці підприємства перенести до Львівської області. В нас є база для їхнього розвитку: це і завод “ЛОРТА” і “Полярон”, а також зберігся науковий, технічний та інженерний потенціал”,-наголосив Йосиф Ситник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ