Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська влада скерувала листи до КМУ та МЗС України з клопотанням про пришвидшення підписання угоди «Про місцевий прикордонний рух»

Вчора, 15 січня, відбулася нарада з розгляду проблемної ситуації щодо пропуску громадян через українсько-польський кордон після приєднання Республіки Польща до Шенгенської угоди. У нараді взяли участь голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник, голова обласної ради Мирослав Сеник, генеральний консул Республіки Польща у місті Львові Вєслав Осуховський, представник МЗС України у місті Львові Ігор Довганюк, генеральний консул України у місті Любліні пан Горбатенко та начальник управління міжнародного співробітництва облдержадміністрації Оксана Музичук. Нараду було проведено з ініціативи Львівської облдержадміністрації та Львівської обласної ради. У ході наради було обговорено причини, що спровокували виникнення напруженої ситуації на українсько-польському кордоні, та шляхи їх вирішення. Про це «Гал-info» повідомила прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.
Генеральний консул Республіки Польща у місті Львові Вєслав Осуховський інформував присутніх про принципові зміни, які стосуються організації роботи консульства в умовах шенгенської зони.
Українська сторона, у свою чергу, розповіла Вєславу Осуховському про різноманітні ускладнення та незручності, з якими стикаються українські громадяни у процесі реалізації свого права на перетин кордону, та запропонувала своє бачення шляхів покращення ситуації.
В ході діалогу було вирішено, що ЛОДА та ЛОР сприятимуть у наданні тимчасового приміщення генконсульства для відкриття додаткових віконець обслуговування громадян, що дозволить збільшити загальну кількість виданих віз. Одночасно, обласною адміністрацією та обласною радою скеровуватимуться листи до сусідніх прикордонних воєводств та областей України, які межують з Польщею, з пропозицією спільних звернень до керівних органів Польщі та України щодо якнайшвидшого підписання Угоди “Про правила місцевого прикордонного руху”. Ця угода надасть можливість українським громадянам, що проживають на прикордонних територіях, у безвізовому режимі перетинати українсько-польський кордон.
У процесі наради українська сторона повідомила, що на випередження готова провести підготовчу роботу, відповідно до власної компетенції, спрямовану на те, щоб після підписання згаданої угоди, процес видачі відповідних дозволів відбувався максимально швидко. Також було вирішено, що найближчим часом представники робочої групи Львівської області відбудуть до міста Ужгород з метою ознайомлення із досвідом організації впровадження угоди “Про правила місцевого прикордонного руху” між Україною та Угорщиною.
Згідно результатів зустрічі, було вирішено скерувати листи до Кабінету Міністрів України та до МЗС України з клопотанням про пришвидшення завершення роботи з підготовки та підписання угоди “Про місцевий прикордонний рух”.
Генеральний консул Республіки Польща у місті Львові Вєслав Осуховські, зі свого боку, запевнив присутніх, що польською стороною буде переглянуто перелік документів, необхідних для отримання візи та зроблено його оптимальним та логічним.
Присутній на зустрічі представник МЗС України у місті Львові Ігор Довганюк поінформував, що щойно Верховною Радою України було ратифіковано угоду “Про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС”. Згідно цієї угоди цілий ряд категорій українських громадян мають право на отримання безкоштовної візи, а також шенгенських віз тривалого періоду дії. Даною угодою також передбачено створення спеціального органу, який займатиметься моніторингом впровадження угоди та вирішенням проблемних питань, пов’язаних , із прочитанням її положень.
У процесі наради генеральному консулу Республіки Польща у місті Львові Вєславу Осуховському було поставлено ще ряд запитань, які, зокрема, стосувалися поведінки польських прикордонників у відношенні до українських громадян; підходів щодо визначення переліку страхових компаній, страхові поліси яких визнаються польською стороною; інформаційного забезпечення українських громадян через інтернет-сайт генерального консульства республіки Польща у місті Львові та ускладнення роботи українських тур операторів у сфері зовнішнього туризму. Окремого обговорення та розгляду вимагає питання польських робочих віз для громадян України, які видаються консульством з можливістю лише одного в’їзду на територію країни. Українська сторона висловила сподівання на отримання швидкої відповіді на ці важливі питання.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ