Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівське телебачення у грудні святкуватиме своє 50-тиріччя

25 грудня цього року відбудеться урочисте святкування 50-тиріччя з дня створення Львівського телебачення — про це «Гал-info» повідомив генеральний директор ЛОДТРК Ярослав Климович. За його словами, основні урочистості пройдуть у Львівському національному театрі опери та балету ім. С.Крушельницької. Також на фасаді ЛОДТРК відбудеться відкриття меморіальної дошки В’ячеславу Чорноволу, а в приміщенні ЛОДТРК буде відкрито меморіальну дошку людям, які протягом всієї історії Львівського телебачення долучилися до його творення.
«Завтра у День працівників радіо, телебачення та зв'язку не буде великих святкувань, лише привітання колективу, а основні урочистості ми вирішили провести у грудні», — додав він.
24 грудня 1957 року позивними новоствореної телестудії з найвищою у Європі телевежею на Замковій горі (570 метрів над рівнем моря!) Львів юридично задекларував початок офіційної діяльності обласного комітету з телебачення і радіомовлення, сьогодні – Львівська обласна державна телерадіокомпанія.
Одна з найстаріших в Україні серед регіональних телерадіоорганізацій, практично друга після Київської, вона на першому етапі охоплювала своєю творчою увагою весь Західний регіон України: Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську, Волинську, Рівненську, Чернівецьку та Закарпатську області. Така потужна структура утворювалась фахівцями, що прийшли сюди з різних творчих і технічних сфер тодішньої держави – кіностудій, радіостанцій, театрів, консерваторій і, звісно, газет. Сформувався самобутній колектив, зокрема, телебачення, що згодом витримав найвищий глядацький іспит на Центральному, всеукраїнському телеекранах, Інтербаченні, став вагомою складовою широковідомої у 70-х роках львівської марки.
Високий і стабільний рейтинг впродовж десятиліть забезпечували високопрофесійні фахівці різних поколінь: Георгій Якущенко, Генріх Гороховський, Роман Фуртак, Стефанія Харчук, Леонтій Соколовський, Валентин Зуєвський, Роман Олексів, Мирослав Скочиляс, Олександр Геринович, Збігнєв Хшановський, Анатолі Іванцов та інші. Львівське телебачення стало колискою численних талантів: сестри Байко, Софії Ротару, Василя Зінкевича Назарія Яремчука, Ігоря та Оксани Білозір.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ