Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівські артисти ініціюють зміни в законодавстві про культуру

Команда з акторів, музикантів та юристів запрезентувала зміни до законодавства у сфері культури та розповіла про майбутні вибори директора Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.
Фото: Прес-клуб Львів

Василь Надюк, розробник змін та доповнень до Закону України, а саме ЗУ “Про культуру”, “Про театри і театральну справу”, Про бібліотеки і бібліотечну справу “Про музеї та музейну справу”, “ Про охорону культурної спадщини” розповів, що над законами команда працювала з 2016 року. 

Загалом з’явилося більше 40 поправок, серед яких найважливішими вимогами є: створення Державного реєстру базової мережі закладів культури, мистецтва, культурно-мистецької освіти, і надання цим установам статусу національного нематеріального культурного надбання, а також можливість їх фінансування з бюджетів усіх рівнів одночасно. Ініціатори проєкту запевняють, що такий крок не дозволить закривати заклади культури. 

Ще один пункт: розділення повноважень директора і художнього керівника. Актори переконані, що саме творчість має визначати куди далі рухатись, а не самовладне керівництво.  

“Закон 955-8, об’єднавши посади директора та художнього керівника, породив такого гібридного директора, який, як диктатор, будує свою авторитарну систему шляхом залякування, тримання в страху всіх працівників, – і що найцікавіше – за державний кошт”, – розповів Андрій Сніцарчук,  заслужений артист України, актор Національного  драматичного театру імені Марії Заньковецької. 

В одній із запропонованих поправок йдеться про введення процедури дострокового розірвання контракту з директором або художнім керівником, якщо той не виконує задекларовану програму, порушує чинне законодавство або колективний договір за участю колективу закладу культури шляхом таємного голосування.

Після змін в законодавстві творчі працівники стали максимально незахищеними. З 2014 року в театрі опери та балету було скорочено близько 170 осіб. Ініціатори пресконференції наголошують на необхідності надання творчому працівнику гарантій його професійної роботи шляхом автоматичного продовження контрактів, якщо немає грубих порушень. 

Олег Петрик, народний артист України, професор, кандидат мистецтвознавства, заступник голови західного відділення Національної спілки театральних діячів України розповідає, що необхідно створювати структуру управління театром з розмежуванням конкретних повноважень.

“В управлінні театром важливим є надання права голосу творчій складовій, яка має бути вирішальною, а директор й адміністрація — будуть виконавчою ланкою. Це є найважливіше”, – сказав Олег Петрик.

Також артист додав, що для уникнення будь-якого тиску варто запровадити обов'язкове таємне голосування серед колективу вказаного закладу культури за кандидатів на посади директора і культурного керівника. 

“Важливе вдосконалення процедури виборів керівництва театру, аби керівник не обирався за штучними механізмами”, – пояснив Олег Петрик”. 

Колектив опублікує петицію на сайті Президента України, і кожен охочий матиме змогу її підписати.  

Як повідомив заслужений артист України, соліст Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницько Роман Ковальчук, наступного тижня відбудуться вибори на посаду директора Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької. 

“Результати конференції є непередбачуваними. Незабаром 21 та 22 лютого відбудеться перший і другий тур виборів директора Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької”, – сказав Роман Ковальчук.

Свою кандидатуру на вибори на посаду директора театру висунули четверо осіб: народний артист, заступник голови західного відділення Національної спілки театральних діячів України Олег Петрик, заслужений артист України й соліст Роман Ковальчук, скрипаль і диригент Ігор Муравйов та вже чинний директор і художній керівник закладу Василь Вовкун.  

Заслужений артист України, актор Національного драматичного театру імені Марії Заньковецької Андрій Сніцарчук звернувся з тим, що “творчі працівники театрів хочуть довести, що не борються з конкретними людьми, а борються за зміни в законодавстві. Тому що перелічені проблеми продовжують виникати в багатьох культурних закладах по всій Україні”. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ