Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські хірурги торакоскопічно прооперували дитину з рецидивуючим пневмотораксом

Лікарі-хірурги міської дитячої клінічної лікарні на вул. Орлика прооперували торакоскопічно 17-річного львів’янина з рецидивуючим пневмотораксом. Про це повідомили 2 квітня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

Раніше такі операції проводили з допомогою торакотомії із повноцінним розрізом грудної клітки. Про це повідомив лікар-хірург 2-го хірургічного відділення дитячої лікарні Дмитро Грицак.

З його слів, у хлопця був діагноз – бульозна емфізема легень, рецидивуючий пневмоторакс.

ʺПневмоторакс – це накопичення повітря в плевральній порожнині, що спричиняє колапс (стиснення) легені. У 90% випадків причиною первинного спонтанного пневмотораксу є бульозна емфізема легень. При цьому захворюванні в легенях, переважно на верхівках, формуються були – повітряні міхурці, у випадку розриву яких повітря поступає в плевральну порожнину. Це спричиняє пневмоторакс. Спонтанний пневмоторакс часто рецидивує, тому показане оперативне лікування для попередження повторних колапсів легеньʺ, - розповів Дмитро Грицак.

ʺМи провели малоінвазивне оперативне втручання – відеоторакоскопічну резекцію патологічно зміненої легені через 3 невеликі розрізи (5-10мм) у грудній стінці. Операція тривала 50 хвилин. Вже через добу після операції пацієнт почувався добре, адже такий вид оперативного втручання передбачає відсутність значної операційної рани, а відтак і болю, швидке відновлення та повернення здоровим додомуʺ, - додав лікар-хірург.

Операцію виконували: хірург Грицак Д.І, асистент Курило Г.В, анестезіолог Шиш С.В, операційна медсестра Слимак Н.Б

Лікарі дитячої лікарні на Орлика пояснюють, що пневмоторакс – це хвороба підлітків та молодих людей, в основному високих і худих, а доведеним фактором ризику її є куріння.

ʺТому ми вкотре закликаємо батьків звернути уваги на здоровий спосіб та стиль життя ваших дітей. Говоріть з дітьми про шкоду куріння, застерігайте їх від цієї поганої звички і будьте здоровимиʺ, - додав Дмитро Грицак.



Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/science-and-health/medicine/285335-lvivski-khirurgi-torakoskopichno-prooperuvali-ditinu-z-retsidivuyuchim-pnevmotoraksom

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ