Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

Львівські «Карпати» святкують 50-річний ювілей

Сьогодні, 18 січня,виповнюється 50 років з дня заснування футбольної команди «Карпати» (Львів).

«Карпати» – це ціле суспільне явище. Без нього не можна уявити ні Львів, ні Львівську область», – зазначив Генеральний директор ФК «Карпати» Ігор Дедишин.

Свій ювілей «карпатівці» відзначатимуть в Туреччині, оскільки перебувають там на зборах. З цієї нагоди приготували восьмикілограмовий торт.

Святкування ювілею триватиме протягом усього року. Так, нині відбулось спеціальне погашення поштової кореспонденції (конверти, листівки), що присвячене 50-річчю з дня заснування ФК «Карпати». Серед інших запланованих заходів, – турнір аматорських команд, благодійні матчі за участі «карпатівців»-ветеранів, турнір серед школярів, серед команд вищих навчальних закладів. Однак апогеєм святкування стане 14 липня: відбудеться урочиста академія в Оперному театрі, концерт та товариський матч з європейським культовим футбольним клубом.

“Сьогодні уславлений ФК «Карпати» святкує 50-річний ювілей. Усім добре відомо, наскільки насиченою на спортивні події була історія команди «Карпати»: перша офіційна переможна гра у квітні 1963 року, виборений Кубок СРСР у 1969 році, відродження львівської команди у 1989 році, бронзові медалі у чемпіонаті України у 1998 році, участь в Єврокубкових матчах!

Додамо що своє вітання клубу адресував голова Львівської ОДА Михайло Костюк: «Футбольний клуб «Карпати» – це яскравий приклад, яких висот можна досягти наполегливою працею і цілеспрямованістю. Це саме цей приклад, який можна застосувати не тільки щодо спорту, але й до повсякденного життя кожного мешканця Львівщини. Адже всім нам потрібні нові життєві перемоги та успіхи.

Львівщина з гордістю може орієнтуватися на цей футбольний клуб, як на взірець успіху, втілення наполегливості та незламності.

Завдяки «Карпатам» про Львів знають далеко й за межами України.

Тому щиро вітаю футбольний клуб «Карпати» з 50-річчям і бажаю успішної командної гри та ще чимало яскравих перемог.

Успіхів Вам на футбольному полі та на життєвій дорозі!».

Довідка (Вікіпедія):

«Карпа́ти» — футбольний клуб прем'єр-ліги України зі Львова. Єдиний клуб за всю історію Кубка СРСР, що виграв трофей, виступаючи не у вищій лізі (1969 рік). Дворазовий фіналіст Кубка України: 1993 і 1999. Півфіналіст Кубка СРСР (1972, 1979), Кубка України (сезон 2005/06). Бронзовий призер чемпіонату України 1997/98, найвище досягнення в чемпіонаті СРСР — 4-те місце (сезони 1976-весна і 1976-осінь).

Від 1963 року «Карпати» грають на стадіоні «Україна» (колишня назва «Дружба», 27 925 місць). З грудня 2011 року клуб також деякі матчі проводить на стадіоні «Арена Львів» (34 915 місць), збудованому для проведення чемпіонату Європи 2012 року.

Офіційна дата створення команди «Карпати» — 18 січня 1963 року. Офіційний дебют «Карпат» відбувся 21 квітня 1963 року проти гомельського «Локомотива» (перемога 1:0, гол на рахунку Анатолія Крощенка).

У 1969 році «Карпати», пробившись до Кубку СРСР,в домашніх матчах здолали одеський СКА, єреванський «Арарат», одеський «Чорноморець», на виїзді, – воронезький «Труд», у півфіналі, – миколаївський «Суднобудівник». Фінальний поєдинок у Москві проти вищолігового СКА (Ростов) «Карпати» на чолі з капітаном Ігорем Кульчицьким львівяни звершили перемогою з рахунком 2:1.

Після здобуття незалежності «Карпати» виступали у вищій лізі України починаючи з першого ж сезону (1992). У сезоні 1997-98 «Карпати» посіли 3-є місце, що поки є найкращим результатом за історію клубу. Також клуб двічі дійшов до фіналу Кубка України: у сезонах 1992/93 і 1998/99. Ті результати «Карпати» показували під керівництвом головного тренера Мирона Маркевича, який очолив клуб у 1992-му і працював там до 1999 року. Згодом команда скотилася у першу лігу.

У сезоні 2005/06 команда досягла унікального, як для клубу з першої ліги, успіху в Кубку України, діставшись півфіналу і здолавши на шляху три команди вищої ліги. Всі 3 голи у домашніх перемогах над «Чорноморцем» (1:0), «Шахтарем» (1:0) і «Ворсклою» (1:0) здобув бразильський нападник Вільям Роша Батіста — одне з найкращих придбань клубу за останні роки. За результатами сезону «Карпати» посіли 2-е місце у першій лізі і вибороли право знов виступати у найвищому дивізіоні.

У 2008 році, після виходу до вищої ліги футбольного клубу «Львів», уперше в історії вищої ліги там виступало 2 львівські команди. Ще раніше перша офіційна зустріч цих клубів завершилась несподівано — у вересні 2006 року тоді ще першолігові «міщани» вибили вищолігові «Карпати» з Кубка України в поєдинку 1/16 фіналу. Реванш було взято 15 листопада 2008 року, коли в першому в історії української вищої ліги (теперішньої Прем'єр-ліги) дербі «зелено-білі» обіграли «Львів» 4:2, поступаючись протягом гри 0:2.

Перед сезоном 2008/09 головним тренером клубу призначено молодого білоруського фахівця Олега Кононова. Команда показала ряд сенсаційних результатів, перемігши вдома «Металіст», «Дніпро» та «Динамо», й ще за 2 тури до кінця чемпіонату забезпечила собі 5-е місце, завоювавши право грати в Лізі Європи. Улітку 2010 року «Карпати» за підсумками двох ігор пройшли у вирішальному раунді плей-оф Ліги Європи турецький «Галатасарай» (2:2 у Стамбулі, 1:1 у Львові), при чому вирішальний м'яч Артем Федецький після передачі Ігоря Худоб'яка провів уже в доданий час.

«Карпатам» випала «група смерті» у груповому етапі турніру: «Боруссія» (Дортмунд), «Севілья» та ПСЖ. Львів'яни тільки вдома демонстрували футбол на рівні з сильними суперниками: 3:4 з німецькою командою (єдиний матч у сезоні 2010/11, коли майбутній чемпіон Німеччини «Боруссія» пропустила аж 3 м'ячі), 0:1 з іспанцями та 1:1 з французами. На виїзді «Карпати» не забили жодного м'яча (0:2 у Парижі, 0:4 у Севільї та 0:3 у Дортмунді).

У жовтні 2010 року трансфер-директором «Карпат» призначено колишнього гравця «Карпат» і «Реала Мадрид» хорвата Ігоря Йовічевича, тому серед придбань клубу 2011 року переважали футболісти з Іспанії та Балкан. Більшість новоприбулих футболістів не підійшли команді, у стартовому складі зуміли закріпитися тільки словенець Грегор Балажиц і іспанець Лукас Перес Мартінес. У лютому 2011 «Карпати» перемогли на міжнародному турнірі «Copa del Sol» (ісп. Кубок Сонця) в Іспанії, у фіналі здолавши «Шахтар» (Донецьк) з рахунком 1:0.

Наприкінці листопада 2011 клуб підписав угоду про оренду новозбудованого до чемпіонату Європи 2012 стадіону «Арена Львів». Перший матч на стадіоні «Арена Львів» Карпати провели з «Динамо» (0:1) 10 грудня. Втім, чотирьох іграх у грудні-квітні на новому стадіоні «леви» жодного разу не перемогли, зазнавши трьох поразок, тому перед матчем 1/4 фіналу Кубка проти «Чорноморця» (Одеса) вболівальники звернулися до керівництва з проханням повернутися на стадіон «Україна». Клуб вирішив три останні домашні гри сезону провести на старому стадіоні.Після повернення на «Україну» клуб переміг в усіх 3 домашніх поєдинках (кубковий матч і дві гри в чемпіонаті).

У сезоні 2012–2013 після перших 3 турів команда набрала тільки один пункт, а в домашньому матчі поступилася «Іллічівцю» з рахунком 1:5. 29 липня 2012 року головним тренером «зелено-білих» став відомий болгарський спеціаліст Ніколай Костов.

20 вересня 2012 почесний президент ФК «Карпати» Петро Димінський повністю передав управлінські повноваження клубом (50% статутного капіталу) вболівальникам команди, про що свідчить укладений договір з громадською організацією «Завжди вірні»[19].

Клуб має у власності один стадіон у Львові — «Прогрес» і тренувальну базу в приміському селищі Брюховичі. Стадіони «Арена Львів», «Україна» та СКА, де грають основна команда і молодіжний склад, клуб орендує. Також дитячі команди «Карпат» і «Карпати-2» виступають на стадіоні ЛДАУ в Дублянах.

«Карпати» — один із найпопулярніших футбольних клубів в Україні; опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведене 2011 року, показало, що «Карпати» — 3-я найпопулярніша команда України («зелено-білих» підтримують 6,5% українських футбольних уболівальників), а аналіз пошукових запитів в Інтернеті від компанії «Ашманов і партнери Україна» показав, що клуб посідає 5-е місце в Україні (2,6% пошукових запитів). Прихильники «Карпат» переважно представляють патріотичний, націоналістичний та ультраправий напрям в українському фан-русі. На стадіоні «Україна» найвідданіші вболівальники підтримують клуб у 15-му і 16-му секторах, що розташовані за воротами під таблом. На «Арені Львів» фанати розташовуються на секторах A08-A11 за воротами. Звичними для ігор у Львові є переклики між цими секторами та чашею стадіону: «Слава Україні!» — «Героям слава!»; «Слава нації!» — «Смерть ворогам!»; «Україна!» — «Понад усе!». Під час оформлення прапорів та банерів львівські ультрас використовують, зокрема червоно-чорні барви прапора УПА. Приблизна кількість фанатів — 3,5—4 тисячі осіб. Команда має багато прихильників і за межами країни — «Карпати» поряд з київським «Динамо» є найпопулярнішим українським клубом серед української діаспори Північної Америки, адже серед переселенців до Канади і США великий відсоток завжди становили жителі західної України.

На початку 2000-х років клуб навічно закріпив за фанами ігрову футболку з номером «12». Відтоді жоден футболіст «зелено-білих» не виступає під цим номером. «Карпати», «Іллічівець» (Маріуполь) та «Динамо» (Київ) — єдині професіональні футбольні клуби України, які таким чином вшанували відданість своїх уболівальників.

Фани «зелено-білих» приятелюють з уболівальниками «Динамо» (Київ), «Дніпра» (Дніпропетровськ), «Зорі» (Луганськ) і «Кривбаса» (Кривий Ріг), а неприятелями вважають фанатів «Чорноморця» (Одеса), «Арсенала» (Київ), «Металурга» (Запоріжжя) та «Ворскли» (Полтава). На заході України можна відзначити протистояння «Карпати» — «Волинь» (див. галицько-волинське дербі) і «Карпати» — «Закарпаття» (Ужгород). Інші місцеві команди виступають у нижчих дивізіонах. Після створення ФК «Львів» принциповим протистоянням стало львівське дербі «Карпати» — «Львів».

Організовані фани «Карпат» об'єднані у громадські організації «Карпати» (створена 2001, активно діє з 2007; керівник — Олег «Солдат» Солдатенко) та «Завжди вірні» (створена 2010; керівник — Тарас «Гладіатор» Павлів).

Перед кожною домашньою грою вулицями Львова відбувається автопробіг машин, прикрашених прапорами та атрибутикою «Карпат». Його організовує клуб «автофанів» (Autofans).

Серед відомих уболівальників клубу: боксер Андрій Котельник і політик Олег Тягнибок.

Фото - fckarpaty.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ