Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські кіборги святкують День народження частини

Сьогодні 80 окрема аеромобільна бригада святкує День народження-60 річчя.

Як і більшість вітчизняних підрозділів, 80-ка так само була сформована ще за радянських часів у 1955 році в Гайжунаї у складі 7-ої повітряно-десантної дивізії. Піком без перебільшення народного визнання бригади стали 2014-2015 роки - найбуремніший період новітньої історії України. Період, коли Росія почала збройну агресію проти нашої країни. Період, коли одними з перших прийняли на себе удар агресора саме українські десантники.

80 оаембр з квітня 2014 року тримала оборону у Луганському аеропорту. 5 місяців виснажливих боїв, героїчної оборони стратегічно важливого для країни об’єкта. Георгіївка, Хрящувате, Лутугине, Новоствітлівка, Красне, Круглик, Переможне – це далеко неповний перелік населених пунктів в зоні АТО, де бригада виконувала бойові завдання.

Вище керівництво держави не залишило непоміченим подвиг десантників – в День Незалежності під час параду на Хрещатику Президент України Петро Порошенко вручив командиру 80 оаембр полковнику Андрію Ковальчук бойовий прапор зі стрічкою «За мужність і відвагу!».

Волонтер Віталій Дейнега написав колись про 80-ку так: «Молоді хлопці зі Львова тримали зубами Луганський аеропорт… Вони були для мене багато в чому прикладом. …розуміли, що у аеропорту буде мало шансів уціліти. Хтось скаже: «ось і даремно!». І мені дуже шкода таких людей. У пацанів з 80-ї є поняття Честі, і це не просто слова. Важливо пройти війну, залишившись людьми…».

Окрім луганського аеропорту, десантники пліч-о-пліч з бійцями інших бригад боронили й Донецький аеропорт. Саме там віддав своє життя за Україну й перший у 80-й бригаді Герой України молодший сержант Ігор Зінич, який був удостоєний ордена Золотої Зірки.

В день святкування до частини завітали дітки військовослужбовців. Адже бригада вирішила ще більше уваги приділяти підростаючому поколінню і об’єднала два свята в одне – День частини і Святого Миколая. Тож малечі дарували в цей день іграшки та солодкі подарунки.

А кращим військовослужбовцям були вручені грамоти з нагоди Дня частини.

Закінчили урочистості святковим концертом.

Прес-служба 80 оаембр

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ