Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівські комуністи у судовому порядку вимагатимуть достроково припинити повноваження Львівської облради

«Вчорашнє звернення Львівської обласної ради ще раз підтвердило, наголошую підтвердило, що так „жулікувато”, як поводять себе керівники нашої держави, так само тепер себе і поводить Львівська обласна рада. Звертатися про заборону діяльності політичних партій не є у компетенції жодної обласної ради», — зазначив у коментарі «Гал-info» голова ЛОК КПУ Олександр Калинюк, коментуючи вчорашнє звернення облради до Президента України із вимогою заборонити діяльність в Україні Партії регіонів та КПУ.
«Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» обласні ради не можуть вимагати припинити діяльність на території України політичних партій, оскільки це не у їх компетенції. Водночас у статтях 19, 20 та 21 Закону України «Про політичні партії» чітко розписано хто та у яких випадках може вимагати санкцій проти політичних партій. Відтак ми констатуємо: Львівська обласна рада порушила Закон «Про місцеве самоврядування», адже прийняте звернення суперечить Конституції України та законодавству. Згідно із ЗУ «Про місцеве самоврядування» контроль за діяльністю політичних партій лежить виключно на Міністерстві юстиції України і ніхто інший не може звертатися ані до Президента України, ані до суду із вимогою заборонити діяльність політичних партій. А вже ЦВК контролює участь політичних партій у виборах усіх рівнів і якщо протягом 10 років політична партія не бере участі у виборах чи до парламенту, чи до обласної ради, чи до селищної, тобто якщо взагалі не бере участі у виборах, то за поданням Міністерства юстиції до Верховного Суду України знімається реєстрація політичної партії як такої в Україні. Обласні ради цим питанням не займаються, це не їхня компетенція», — пояснює Калинюк.
«Відтак ми будемо звертатися у судові органи щодо порушення чинного законодавства Львівською обласною радою. Згідно із статтею 78 Закону України «Про місцеве самоврядування» повноваження місцевих обласних рад можуть бути тимчасово припиненими, якщо обласна рада порушує Конституцію та Закони України. Відомо, що у 2000 році Львівська облрада приймала 2 подібних рішення щодо діяльності Комуністичної партії, які були скасовані судами. Рішення судів були і будуть знову. Ми будемо вимагати, щоб було прийнято рішення про розпуск Львівської облради, яка систематично своїми рішеннями порушує українське законодавство», — резюмував Калинюк.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ