Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівські молокопереробники занижують закупівельні ціни на молоко

Сьогодні, 7 квітня, заступник голови облдержадміністрації Іван Стефанишин провів засідання комісії з питань цін на молоко та м’ясо. У нараді взяли участь члени узгоджувальної комісії та керівники молоко- і м’ясопереробних підприємств. Про це повідомила прес-служба ЛОДА.
За інформацією Івана Стефанишина, на ринку молока є змова поміж керівниками молокопереробних підприємств, яка полягає у зниженні закупівельної ціни на молоко. Ще у грудні товаровиробники здавали молоко по 1 грн за літр, а сьогодні ціна становить 70-60 коп. Зниження ціни, за оцінками фахівців, не має об’єктивних причин, а є зумисним. Така тенденція загрожує знищенню тваринництва на Львівщині, яке цього року вперше продемонструвало зростання (+5500 поголів’я корів). Більше того, є інформація, що Львівщина в даній ситуація відіграє роль дешевої робочої сили відносно інших областей. Облдержадміністрація планує вжити ряд санкцій щодо недобросовісних підприємців.
Начальник управління харчопереробної галузі головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації та голова комісії по перевірці молокопідприємств Омелян Михайлів розповів, що комісія перевірила три молокопереробні заводи – ВАТ “Комарнівський сирзавод”, філія “Львівського молокомбінату”, ВАТ Городоцька МК “Біла Роса” і виявила ряд порушень. На підприємствах не дотримуються санітарні вимоги – не якісно миється ємність для молока, не зберігаються проби молока, молокозаготівельні пункти не відповідають нормам. На думку Івана Стефанишина, замість вкладати кошти у сучасне обладнання, молокопереробні підприємства економлять за рахунок товаровиробника.
На сьогодні найнижчі закупівельні ціни на молоко спостерігаються у Буському, Бродівському та Радехівському районах.
Голова Асоціації сільськогосподарських підприємств Олег Іванчина підрахував приблизну собівартість 1 літра молока від населення. Він розповів, що утримання корови вдень обходиться в таку суму: корм – 6,6 коп., солома – 36 коп., оплата праці – 6 грн., амортизація приміщення та осіменіння – 2,43 коп. Отже, вдень 15,39 коп. Надій становить 10-14 л. Отже, собівартість 1 літра молока становить від 1,10 – 1,54 коп. Тобто, сьогодні товаровиробники молока зазнають збитків від 40 до 80 коп. на 1 л. молока. І це вже зараз породжує скорочення поголів’я. Натомість, підраховуючи ціноутворення продукції, що збувають молокопереробні підприємства, Олег Іванчина прийшов до висновку, що вони отримують надприбутки.
Окрім того, Іван Стефанишин обговорив питання постійних необґрунтованих завищень цін на м’ясо перед Великодніми святами в підприємствах торгівлі. З приводу цього днями пройде наради з керівниками львівських супермаркетів та ринків. Також, аби частково виправити це 13 та 14 квітня централізовано на ринку “Шувар” проходитиме ярмарок з продажу м’яса самими виробниками. На ньому в’їзд та місце для продажу надаватиметься продавцям безкоштовно.
За результатами наради було підготовлене розпорядження, де зокрема до підприємців молочної та м ясної галузі довели рекомендовані ціни на закупівлю продукції. Отже, 1 л. молока приватного господарства коштує 90 коп., агроформування – 1,10 коп. 1кг. яловичини в/г – 7 грн., 1 кг. свинини – 10 грн. Не зважаючи на те, що ціни є лише рекомендованими, заступник голови облдержадміністрації пообіцяв, що через місяць виконання проконтролюється та щодо порушників будуть вжиті дії СЕС та ветеринарною службою. Дані інспектуючі служби мають у своїх повноваженнях можливість навіть закрити підприємства.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ