Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівські організації правих партій вшанували пам’ять Біласа та Данилишина

Сьогодні виповнюється 74 роки з дня страти польською владою членів УВО-ОУН Василя Біласа та Дмитра Данилишина, яка відбулася 23 грудня 1932 року у Львові в тюрмі “Бригідки”.
З метою вшанування пам’яті українських патріотів львівські організації правих партій УНП, КУН, НРУ, УРП «Собор», ВО «Свобода» провели сьогодні спільну акцію, яка передбачає  ранкові заупокійні служби Божі у церквах міста Львова, також збір учасників акції біля центрального входу на Янівське кладовище і служіння молебня на могилах Василя Біласа і Дмитра Данилишина. В час страти українських патріотів о 6.30 ранку відбулось вшанування пам’яті патріотів біля стін тюрми “Бригідки” на вулиці Городоцькій.
. Білас і Данилишин входили до складу дрогобицької бойової групи ОУН створеної Зеноном Коссаком і були виконавцями важливих завдань організації. Після бойової операції в місті Городку під Львовом 30 листопада 1932 року їх було схоплено і страчено.
30 листопада 1932 року за завданням Проводу Українських Націоналістів Василь Білас разом із Дмитром Данилишиним, а також, Юрієм Березинським, Володимир Стариком, М.Кураковським, С. Мащаком та іншими бойовиками здійснили напад на пошту містечка Городок Ягайлонський поблизу Львова, з метою отримання коштів на потреби націоналістичних організацій ОУН і УВО.
Однак, цій акції не судилося закінчитися успішно. Попри детально розроблений план акції, в момент нападу, несподівано з’ясувалося, що на пошті є озброєна охорона. Зчинилася перестрілка у якій у перші хвилини загинув Володимир Старик, а Юрій Березинський, отримавши важке поранення, щоб не потрапити у руки поліції, застрілився. Але завдання було виконане. Захопивши гроші, Білас і Данилишин подали знак до відступу двома групами згідно з  планом. Після збору в домовленому місці члени боївки розійшлися у різні напрямки: одна група у напрямку на Львів, друга, з Біласом і Данилишиним – на Глинну Наварію, маючи намір сісти на поїзд, і через Стрий дістатися Дрогобиччини. Однак, на залізничній станції Наварія, вони знову наскочили на поліційний патруль, який вже розшукував нападників. Знову зчинилася перестрілка і погоня відновилася, проте  не польська поліція затримала Біласа і Данилишина. За іронією долі їх затримали, побили і фактично видали польській поліції українці з села Розвадів, дезінформовані начебто вони обікрали українську кооперативу. Відбувся швидкий суд, де членів дрогобицької бойової групи ОУН засудили до страти через повішання.
 Українська громада уважно стежила за судовим процесом та виконанням вироку. Під час страти, у Львов,і о 6.30 ранку, по багатьох греко-католицький церквах вдарили дзвони.
На момент страти Василю Біласу виповнилося 21, а Дмитру Данилишину - 24 роки.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ