Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Львівські поліцейські зафіксували 12 випадків домашнього насильства

На Львівщині поліцейські склали 12 протоколів за вчинення насильства в сім’ї, повідомили у Відділ комунікації поліції Львівської області.

Як повідомлялося, у Самбірському районі 11 березня працівники поліції відкрили кримінальне провадження за фактом побиття семирічного школяра його 39-річним батьком (за ч.1 ст.122 Кримінального кодексу України "Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження") 

Правоохоронці попередньо встановили, що чоловік, перебуваючи у нетверезому стані, заподіяв синові тілесні ушкодження – перелом стінки носа та правого передпліччя. За вчинення цього злочину йому загрожує позбавлення волі на строк до трьох років.

Цей випадок – єдиний на Львівщині з початку року, коли травми дитині заподіяли батьки. Щоб такі ситуації не виникали, працівники ювенальної превенції постійно проводять роз’яснювальну роботу з неповнолітніми, їх батьками, опікунами, шкільними викладачами та іншими особами, відповідальними не лише за їх виховання і догляд, а й життя та здоров’я.

Жорстоке поводження з дітьми має різні форми і може проявитися не лише у фізичному, а й психологічному, емоційному, сексуальному та інших насильствах. Тож правоохоронці спільно із представниками владних структур і соціальних служб регулярно проводять рейди, відвідують неблагополучні родини та ті, що потрапили у складні життєві обставини й потребують підтримки і допомоги. Загалом станом на 1 березня на Львівщині зареєстровано  4057 таких сімей, в яких виховується 8246 дітей.

Насамперед, правоохоронці перевіряють, у яких побутових умовах проживають діти, чи належним чином ставляться до них дорослі, яка загалом психологічна атмосфера панує в родинах тощо.

Трапляються випадки, коли попередження батьків не дають бажаних результатів і на шлях виправлення вони не стають. До таких осіб застосовуються інші методи впливу. Зокрема, притягнення до адміністративної відповідальності.

Протягом двох місяців цього року працівники ювенальної превенції Львівщини склали 377 адміністративних протоколів за ст.184 (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) та 12 - за  ст.173-2 (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення. У трьох випадках з батьками проведено профілактичну роботу, одну дитину поміщено у медичний заклад.

«Фізичне насильство над дітьми зустрічається серед усіх прошарків населення, проте важливу роль відіграє соціально-економічний фактор. Це і безробіття батьків, і їх невлаштованість, перебування у депресивному стані, вживання ними спиртних напоїв чи наркотичних засобів.  В свою чергу жорстоке поводження з дітьми може мати довготривалі наслідки, призвести до порушень розвитку імунної та нервової системи. А в кінцевому результаті - до виникнення проблем поведінки та психічних розладів», - зазначив начальник сектор ювенальної превенції Головного управління Нацполіції у Львівській області майор поліції Віктор Новачук.

Якщо ви раптом стали свідком насильства над дитиною, не залишайтеся байдужими. Зупиніться, зробіть зауваження кривднику. Коли ж це його не зупинить, телефонуйте на оперативну лінію «102». Працівники поліції неодмінно прийдуть на допомогу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ