Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські прикордонники зробили трус у ВНЗ Західної України. Шукали студентів-нелегалів

Протягом лютого у західному регіоні прикордонники спільно з працівниками МВС та СБУ провели операцію «Студент». Під час цих заходів здійснювалася перевірка вищих навчальних закладів (ВНЗ) Ужгорода, Чернівців та Львова на предмет виявлення серед іноземних студентів порушників правил перебування на території України. Окрім того, правоохоронці перевіряли чи дійсно всі охочі до знань прибули за місцем навчання, – повідомила прес-служба Західного регіонального управління ДПСУ.

 

Ні для кого не є таємницею, що існує практика, коли іноземці отримують візу на навчання, приїздять до України, але надалі їх шлях пролягає не у виші, а до кордонів з країнами Євросоюзу.

 

Цього разу було перевірено 15 вищих навчальних закладів, у яких навчається понад 2 тисячі іноземних студентів. На цей навчальний рік ВНЗ видали 486 запрошень на навчання, з яких 80 відсотків – для громадян країн міграційного ризику – Південно-Східна Азія та Африка. Проведений аналіз засвідчив, що всі  першокурсники прибули за місцем призначення.

 

Наприклад, у 2008 році за спробу порушення кордону України було затримано 15 осіб, а у 2009 році – вже 39 осіб. У цьому році у період з серпня 2009 року по лютий 2010 року в органах охорони кордону Західного регіонального управління в 8 випадках за порушення або спробу порушення кордону затримано 15 іноземців – правопорушників з країн міграційного ризику, які являлись студентами ВУЗів.  Усі затримані при спробі порушити західні кордони були студентами вищих навчальних закладів зі Східної та Центральної України, Києва та Криму. В основному потенційними порушниками законодавства з прикордонних питань є вихідці з таких країн міграційного ризику як Єгипет, Алжир, Конго, Гана, Гвінея, Сирія, Туніс, Ірак, Пакистан, Афганістан, Нігерія, Палестина, Китай, які використовують дозвіл на навчання як підставу для подальшого потрапляння в країни Західної Європи.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ