Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Львівські волонтери оснастили захисними екранами 7 бронетранспортерів для 80-ї ОАЕМБР

В рамках проекту Проект «Народна броня» уже виготовлено 15 спеціальних захисних екранів для бронетранспортерів та БМП. З них 7 змонтовано на бронетранспортери та відправлено на Схід України для львівських військових частин. Повідомила прес-служба ЛОО УДАР.

Активісти проекту, разом з військовими фахівцями вивчали характер та причини виведення з ладу нашої бронетехніки в ході бойових дій на Сході України, і з’ясували, що значна частина техніки була виведена з ладу саме внаслідок потрапляння так званих кумулятивних снарядів – тобто таких, що мають бронебійні властивості. Для того, щоб знівелювати такий ефект, було прийняте рішення використати захисні екрани – спеціальні системи, які захищають бронетехніку від ушкоджень кумулятивними снарядами. При їх використанні,снаряд потрапляє в решітку і втрачає руйнівну енергію.

За словами координатора проекту «Народна Броня», депутата Львівської міської ради від партії УДАР Юрія Мартинюка, проект «Народна Броня» розпочався як напрямок роботи Народної Самооборони Львівщини по ремонту та відновленню військової техніки.

«Зокрема, ми почали ремонтувати в міру своїх умінь та можливостей ту техніку, що була у десантників 80-ї аеромобільної бригади. Пізніше ми вирішили дещо модернізувати цю військову техніку, в тому числі за допомогою спеціальних захисних екранів. Також, окрім захисних екранів ми займаємось пошуком та обладнанням позашляховиків та вантажної техніки для бійців АТО. Наприклад нещодавно підприємці з Червонограда подарували нам автомобіль «Камаз», який після відповідного оснащення, також відправиться в зону АТО. Крім цього, ми робимо так звані «буржуйки» - пічки для обігріву наших військових у зимовий час. Чергову партію таких пічок уже в кінці тижня відправимо на Схід», - повідомив Юрій Мартинюк.

За словами Богдана Предзімірського, начальника дільниці по ремонту автотранспорту підприємства «КРТ», працівники якого виготовляють та монтують захисні екрани в рамках проекту «Народна броня», сам процес виготовлення захисної системи та комплектації нею бронетранспортера, в середньому займає два-три робочі дні.

«Робочий колектив підприємства прийняв рішення долучитись до цієї справи – оснащення захисними екранами бронетранспортерів. Ми дуже добре розуміємо, наскільки важливою є ця робота, адже за кожним з таких бронетранспортерів, які є захищеними, стоять життя наших солдат. Відтак, ми допомогли волонтерам з Народної Самооборони і матеріалами, і перш за все, своїми фахівцями», - наголосив представник підприємства.

«На сьогодні ми вже встановили один власний екран і готові разом зі зварювальниками і усім необхідним відправити на Схід ще сім комплектів, котрі повністю будуть встановлені коштом підприємства, зазначив Богдан Предзімірський.

Технічний керівник проекту Ярослав Грень відзначає, що захисні екрани, або ж пластинчастий захист для бронетехніки, який виготовляють волонтери Народної Самооборони спільно з працівниками підприємств Львова відрізняється від інших аналогів передусім тим, що пройшов випробування на полігоні, і має схвальні відгуки від самих військових.

«Ми тестували ці екрани за участі воєнних спеціалістів на Яворівському полігоні – в умовах, максимально наближених до бойових. Аби пересвідчитись, наскільки екрани є надійними, по них стріляли напряму спеціальними гранатометами РПГ. Результати засвідчують суттєве підвищення бронестійкості. Окрім цього, наші екрани є пристосованими для транспортування залізничним транспортом, адже не завжди є можливість змонтувати такий екран на місці виготовлення. Окрім цього наш захист абсолютно не обмежує можливості дій для самого бронетранспортера – він залишається таким же мобільним та дієвим як і до комплектації екраном».

За словами Ярослава Греня, всього в рамках проекту «Народна Броня» львівські майстри та волонтери оснастили захисними екранами 7 бронетранспортерів. Ще 8 екранів уже є готовими зараз приймається рішення, де саме – чи тут у Львові, чи на Сході їх буде змонтовано на бронетехніку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ