Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські юристи стверджують: наказ про вилучення прав працівниками ДАІ був прийнятий із перевищенням повноважень

Вилучення працівниками ДАІ водійських прав внаслідок складних порушень дорожньо-транспортного руху суперечить законодавству України. Про це в коментарі «Гал-info» зазначив юрист Громадського об'єднання «Наше право» Андрій Гнида.
„З юридичної точки зору, вилучення прав у водіїв працівниками ДАІ не є виправданим, бо немає нормативно-правового акту в українському законодавстві, який би регулював ці питання, і дозволяв працівникам Державтоінспекції забирати права. Так, звичайно, є наказ міністра, який мусить виконуватися його підлеглими. Але перш за все кожен міністр є чиновником, і має право вчиняти тільки ті дії, які не суперечать законодавству держави. Для впровадження такого наказу мусить діяти механізм і в інших законодавчих актах державного рівня. Ті, що приймали наказ, апелюють до статті 260 Кодексу «Про адміністративні правопорушення», але сама стаття не містить таких повноважень як вилучення прав у водіїв”, – розповідає Андрій Гнида.
„Думаю, цей наказ був прийнятий із перевищенням повноважень. Більше того, в Україні немає такого закону, який би дозволяв забирати права. Чиновники ніби намагаються реформувати закони щодо дорожньо-транспортного руху, але виправляючи одне, порушують інше», – говорить Андрій Гнида.
Як він зазначив, єдиним виходом для автолюбителів є не передавати права у руки даішників.
Нагадаємо, з 10 січня 2008 р. ДАІ вилучає права у водіїв за низку грубих порушень. Такий наказ дав міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Зокрема, за його словами, до таких порушень будуть належати виїзд на зустрічну смугу, перевищення швидкості та виїзд на тротуар. При цьому міністр додав, що такі порушення можуть призвести до серйозних аварій, і тому з 10 січня ДАІ сформує нові й підрозділи для посилення контролю.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ