Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівські „зелені” піддали сумніву прозорість організації конкурсу на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища

Сьогодні, четвертого вересня, згідно із попереднім рішенням міської влади мав би закінчитися термін подачі заявок на участь у конкурсі на проведення рекультивації та будівництва системи відновлення біогазу на Грибовицькому сміттєзвалищі. З цього приводу сьогодні у Львові відбувається „круглий стіл”, на який запрошені представники громадських екологічних організацій, політичних партій, науковці, представники засобів масової інформації, представники підприємств даної галузі, депутати Львівської міської ради, Львівської обласної ради, Грибовицької сільської ради, Малехівської сільської ради та інші.

Голова ЛОО Партії Зелених України Василь Полуйко вважає, що конкурс на визначення підприємства для виконання рекультиваційних робіт міською радою організований непрозоро. 
Як зазначив голова ЛОО ПЗУ, інформацію про конкурс було оголошено в дуже короткий термін, що практично усуває реальну та ефективну конкуренцію, а також альтернативність пропозицій. За час з 23 серпня по 4 вересня практично неможливо підготувати якісну пропозицію та відповідні документи, якщо такі документи вже не підготовлені заздалегідь. Зазначений в умовах конкурсу інвестиційно-господарський   договір, який укладатиметься міськвиконкомом з переможцем конкурсу, фактично є рішенням про реалізацію проекту та вибір конкретного варіанту проекту. Таким чином, міськвиконком виносить на конкурс не лише проект, а відразу вирішуватиме питання його реалізації, умов будівництва тощо. Це суперечить чинному законодавству.
Процедура оцінки впливу на навколишнє середовище та екологічної експертизи передбачає аналіз альтернатив, однак за умовами конкурсу міськвиконком всупереч   встановленим   процедурам самостійно обирає альтернативу лише за результатами тендеру, та без (до) відповідного громадського обговорення, ОВНС та еспертиз.
Місто  бере  на  себе  відповідні  зобов'язання,   які   в  подальшому, у разі   невиконання  або неможливості  виконання договору (наприклад,  продовження експлуатації звалища, негативного висновку екологічної експертизи тощо), поставлять місто в економічну залежність від інвестора.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ