Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівським військовим пообіцяли збільшення грошового утримання

Під час відео-конференції заступник МО України В. Можаровський гарантував львівським військовим збільшення грошового утримання і будівництво житла, а оборонним підприємствам – завантаженість роботою. Повідомив Західний регіональний медіа-центр МО України.

29 листопада 2012 року упродовж майже двох годин заступник Міністра оборони України – керівник апарату Володимир Можаровський у режимі відео-конференції з Будинку Уряду у Києві спілкувався із представниками Львівського, Одеського, Дніпропетровського, Харківського та гарнізонів. У заході також взяли участь профільні керівники структурних підрозділів Міністерства оборони, заступник начальника Генерального штабу ЗС України генерал-лейтенант Юрій Думанський.

Місцем для зібрання представників військових частин, органів влади та громадських організацій Львівщини було обрано Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Перед тим, як перейти до обговорення проблем, які турбують військовослужбовців, ветеранів та військових пенсіонерів на місцях, заступник Міністра оборони України Володимир Можаровський окреслив пріоритетні напрямки урядової політики, цілі і зміст соціально-економічних реформ, які провадить у життя військове відомство України.

Згодом, у форматі двадцятихвилинних діалогів кожне з міст отримало можливість окреслити та обговорити з високопосадовцем існуючі гострі питання.

Першим пунктом у переліку проблемних питань для міста Львова та області стало будівництво житла для військовослужбовців та їхніх сімей. А також перспективна ситуація на ринку житла для тих, хто претендує на помешкання від Міноборони.

Зі слів заступника Міністра оборони України В. Можаровського та директора Департаменту капітального будівництва МО України Лариси Храмченко, завершення будівництва 64-х квартирного житлового будинку у військовому містечку Липники планувалося здійснити у другому кварталі 2013 року. Однак, дізнавшись про те, що ця споруда вже майже закінчена (залишилося лише звести дах), високопосадовці пообіцяли взяти цю справу під особистий контроль та форсувати фінансування будівельно-оздоблювальних робіт, щоби будівля не постраждала під час зими.

У наступному 2013 році заплановано розроблення проектно-кошторисної документації на будівництво 100-квартирного будинку у Львові по вулиці Стрийській. А також провести конкурсні торги на визначення виконавця будівельно-монтажних робіт. І розпочати зведення будівлі. А от будівництво житла для військових у містах Броди та Новий Калинів поки що не планується, у зв’язку з обмеженим фінансуванням і необхідністю завершення раніше розпочатих будівельних робіт. Однак, у майбутньому можливе придбання вже готового житла для військовослужбовців цих гарнізонів.

Постало також питання про тенденції збільшення розміру грошового утримання військовослужбовців різних видів та родів військ Збройних Сил України. З огляду на те, що до цього часу розмір грошового утримання було суттєво збільшено лише військовим морякам, льотному та льотно-технічному складу Повітяних сил ЗС України, а також військовослужбовцям високомобільних десантних військ та підрозділів спецпризначення.

– Зараз у Міністерстві оборони України розглядається питання про збільшення посадових окладів військовослужбовців до рівня державних службовців, – відзначив Володимир Можаровський. – Ця різниця сьогодні складає 55%. Тому поступово ми плануємо ліквідовувати цей розрив. Перший етап у вирішенні цього питання передбачається вже з 1-го січня 2013 року. Військовослужбовці отримуватимуть посадовий оклад на 35% вищий, ніж зараз.

Також Володимир Можаровський наголосив, що зусиллями вітчизняних підприємств оборонної промисловості цього року відновлено понад 800 одиниць основних зразків озброєння та військової техніки. Тривають роботи з модернізації окремих видів озброєння та військової техніки. Відтак, у 2012 році Збройні Сили України отримали модернізовані літаки МіГ-29 та вертольоти Мі-24. Були прийняті на озброєння нові зразки бронетехніки: БТР-з та БТР-4. Фінансування оборонно-промислової галузі було у 2012 році збільшено до 2,3 мільярдів гривень, що перевищує показники минулих років. Як відзначив заступник керівника оборонного відомства, ця сума, можливо й менше, від реальних потреб війська, але усе ж таки більша, ніж у минулі роки. До того ж існує державна програма розвитку озброєння і техніки, що розрахована до 2017 року, відповідно до якої щорічно затверджується державне оборонне замовлення. А також три державних програми з розвитку окремих видів озброєнь, у яких частка участі вітчизняних підприємств складає понад 80 відсотків. Заступник Міністра оборони України наголосив, що у системі модернізації авіаційної та бронетанкової техніки, високоточних систем, підприємства Львівщини, а це, зокрема, львівський танкоремонтний та авіаремонтний заводи, ОКБ НВО «Електрон», Львівський державний науково-дослідний радіотехнічний інститут, займають одне з провідних місць. Відповідно, роботою та держзамовленням вони будуть забезпечуватись і у подальшому.

Ще одне питання стосувалося перспектив реформування підрозділів ЗС України, які базуються у західному регіоні України.

– Відповідно до вимог Концепції реформування та розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року, у перспективі повинен відбутися перехід до міжвидового принципу побудови. І практично усі існуючі органи військового управління зазнають реформ. В тому числі і Західне оперативне командування, яке базується у Львові. Його правонаступником стане оперативне командування «Північ»,якому буде підпорядковано усі підрозділи родів і видів Збройних Сил, які розташовуватимуться на визначеній території. Ідея створення єдиного органу управління постала після ґрунтовного аналізу стратегічного замислу застосування військ, їхньої готовності до виконання завдань за призначенням. Однак, навіть впроваджуючи реформи, у перспективному плані передбачається залишити більшу частину існуючих у західному регіоні військових частин. – наголосив заступник голови військового відомства В. Можаровський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ