Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський „Ензим” можуть закрити, якщо на виробництві не проводитимуть технологічної очистки стічних вод

Робоча група з вивчення впливу діяльності ЗАТ «Ензим» на екологічну ситуацію Львова встановила, що причиною неприємного запаху в місті є стічні стоки цього підприємства. Про це „Гал-info” повідомила прес-служба ЛМО Української Народної Партії.
 Голова постійної комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою у Львівській міській раді, член фракції УНП Віра Лясковська повідомила, що підприємству дали час на виправлення ситуації. В протилежному випадку буде порушено питання про його закриття.
„Сумнівів стосовно того, що завод «Ензим» є винуватцем неприємного запаху в місті, у нас ніколи не було. Є тільки сумніви, чи тільки він до того спричинився. Але те, що 80 відсотків викидів належать «Ензиму», то це точно.  
Натомість керівництво заводу дозволяло собі маніпулювати тим, що в підприємства не вистачає коштів, що в нього не спрацювала система очистки через непередбачувані збої в процесі очищення цих шкідливих викидів. Також звучала думка, що без «Ензиму» зупиниться вся харчова промисловість. Звичайно, нам треба звертати увагу на те, що ЗАТ «Ензим» є монополістом, а дріжджі є основою всієї хлібної продукції. Але аналогічні заводи є і в Одесі, і в Луганську. Тому, якщо завод не прислухається до наших висновків, у нас не буде виходу, як порушити питання про призупинення його діяльності”, - повідомила Віра Лясковська.
За інформацією Віри Лясковської, результати лабораторних досліджень стоків «Ензиму» свідчать про перевищення у них концентрацій аміаку, фосфатів та завислих речовин. Крім того, за даними головного санітарного лікаря Львова, на цей час на «Ензимі» будівництво очисних споруд не завершено і взагалі призупинено. Крім того, дозволу на експлуатацію очисних споруд органи Держсанепідемнагляду заводу не видали. 
Під час вивчення діяльності заводу робоча група зробила висновок, що в процесі виробничої діяльності ЗАТ «Ензим» порушує Закони України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про надра», «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів», «Державні будівельні норми та правила» та «Правила приймання стічних вод підприємств у систему міської каналізації Львова».
Через це підприємству доручено до 1 грудня 2007 року представити робочій групі повний проект технологічної очистки стічних вод, а також провести нараду з реалізації програми утилізації осаду після очистки стоків.
До 15 грудня керівництво «Ензиму» повинно розглянути питання зменшення потужностей виробництва на час проведення пусконалагоджувальних робіт очисних споруд. До цього ж числа завод зобов’язаний представити графік запуску в експлуатацію технології обробки осаду, вказавши дату завершення робіт.
До 1 січня 2008 року підприємство має укласти угоду з КП «Адміністративно-технічне управління» на проведення лабораторних досліджень стоків та здійснення постійного моніторингу якості очистки стічних вод ЗАТ «Ензим».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ