Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський гросмейстер Василь Іванчук претендує на перемогу в міжнародному шаховому фестивалі „Coruss Chess-2008”

За чотири тури до фінішу шахового супертурніру 20-ої категорії „Coruss Chess-2008” знаний львівський гросмейстер Василь Іванчук, маючи в своєму активі 4,5 очка з 9-ти можливих, відстає від лідерів на одне очко, але зберігаї шанси на перемогу.
У голландському Вейк-ан-Зеє в рамках традиційного міжнародного шахового фестивалю продовжується супертурнір 20-ої категорії (середній рейтигн – 2742) „Coruss Chess-2008”. Перегони за головний приз, боротьбу за який ведуть 14 гросмейстерів, наразі очолюють наймолодший учасник турніру, норвезький вундеркінд Магнус Карлсен та Левон Аронян з Вірменії, в активі яких по 5,5 очка. Проте говорити, що саме хтось з цього дуету стане переможцем, було б неправильно. Адже одразу четверо – росіянин Владімір Крамнік, Теймур Раджабов з Азербайджану, чинний чемпіон світу Вішванатан Ананд з Індії та англієць Майкл Адамс відстають від лідерів лише на півочка. Не втратив шансів на успіх і лідер національної збірної України, знаний львівський гросмейстер Василь Іванчук.
Зігравши внічию зі своїми суперниками в чотирьох стартових турах, Василь Іванчук не змінив своїх мирних настроїв і в наступні ігрові дні. Щоправда, при цьому одразу необхідно зауважити, що насправді далеко не в кожній з них події розвивалися без ускладнень для обох гросмейстерів. Зокрема в партії п’ятого туру Василь Іванчук сподівався взяти гору над лідером турніру Магнусом Карлсеном і тим самим реваншуватися за поразки в двох попередніх очних побаченнях з норвежцем. Упродовж партії наш земляк мав кілька нагод досягти вирішальної переваги, але Магнус у критичних ситуаціях знаходив єдині правильні ходи і в підсумку таки встояв.
Якщо, на думку багатьох у партії, з Карлсеном Іванчук втратив півочка, то наступного ігрового дня він їх стовідсотково придбав. Адже суперником львів’янина був чинний чемпіон світу Віши Ананд. До того ж індус мав перевагу першого ходу. Проте правильні дії чорних фігур дозволили Василеві перевести гру в спокійне русло, і в такий спосіб звести всі зусилля суперника нанівець – нічия. Такий же підсумок було зафіксовано і в протистоянні галичанина з екс-чемпіоном світу Владіміром Крамніком.
Пройшовши хоч і без перемог, але і без поразок, чи не найважчий відрізок турнірної дистанції, Іванчук та багаточисельні поціновувачі його таланту сподівалися на успіх у двох наступних партіях, в яких суперниками українця були талановиті представники Азербайджану Теймур Раджабов та Шахріяр Мамедьяров. На жаль, нічого з того не вийшло: Василь знову в свій доробок додав лише дві половинки. Тож тепер сподіватимемося на його фінішний ривок. Додамо, що в заключних чотирьох турах суперниками Іванчука будуть Павло Ельянов, Майкл Адамс, один з нинішніх лідерів турніру Левон Аронян та Люк Ван Велі.
А загалом, заключна частина „Coruss Chess-2008” очікується з величезним інтересом. Адже наразі на перемогу цілком реально претендують одразу десятеро гросмейстерів. Спеціалісти віддають перевагу таким зубрам шахових баталій, як Владімір Крамнік, Віши Ананд, Василь Іванчук та Веселін Топалов. Проте навряд чи захочуть поступитися лідерськими позиціями Магнус Карлсен та Левон Аронян. Тому можна собі лише уявити, якими напруженими та цікавими будуть заключні ігрові дні. А хто врешті решт стане володарем головного призу ми дізнаємося найближчої неділі.
Турнірне становище після 9-ти турів: 1-2. Левон Аронян (Вірменія, рейтинг – 2739) та Магнус Карлсен (Норвегія, 2733) – по 5,5 очка; 3-6. Владімір Крамнік (Росія, 2799), Теймур Раджабов (Азербайджан, 2735),  Вішванатан Ананд (Індія, 2799) та Майкл Адамс (Англія, 2726) – по 5; 7-10. Василь Іванчук (Україна, 2751), Петер Лєко (Угорщина, 2753), Веселін Топалов (Болгарія, 2780) та Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан, 2760) – по 4,5; 11-12. Юдіт Полгар (Угорщина, 2707) та Люк Ван Велі (Голландія, 2681) – 4; 13-14.
Боріс Гєльфанд (Ізраїль, 2737) та Павло Ельянов (Україна, 2692) – по 3.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ