Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський національний університет імені Івана Франка отримав комплект збірників паризької «Культури»

У „дзеркальній” залі Львівського університету імені Івана Франка відбулась урочиста передача бібліотеці університету комплекту збірників паризького журналу «Культура». Передача відбувалась в рамках 100-річчя від дня народження редактора журналу Єжи Гедройця.  Мета акції – популяризація та роз’яснення ідей та роботи Гедройця. 
 Модерував урочистості львівський історик Ярослав Грицак. На святі були присутні ректор ЛНУ ім. Івана Франка Іван Вакарчук, ректор Українського Католицького Університету отець Борис Гудзяк, віце-ректор УКУ Мирослав Мартинович. 
Єжи Ґедройць (народився 27 липня 1906 р. у Мінську, помер 14 вересня 2000 р. у Мезон Ляфіт (Maisons-Laffitte), під Парижем) — польський публіцист і громадський діяч, засновник і головний редaктор культового часопису Kultura (Париж). Активний прихильник польсько-української співпраці, супротивник взаємних територіальних та інших претензій. Навчався у Варшавському університеті - на юридичному (1924-1929) та історичному (1930-1931) факультетах. Засновник Літературного інституту в Римі (1946), з 1947 року - видавець та головний редaктор часопису Kultura. У жовтні 1947 року переїздить до Мезон Ляффіт під Парижем, де розгортає широку видавничу діяльність, співпрацює з видатними польськими еміграційними публіцистами та письменниками: Юзефом Чапським, Єжи Стемповським, Константином А. Єленським, Юліушем Мєрошевським, Чеславом Мілошем, Вітольдом Ґомбровичем, Ґуставом Ґерлінгом-Ґрудзінським. З 1953 року - ініціатор видання "Бібліотеки Культури", з 1962 року видає "Історичні Зошити", присвячені новітній історії Польщі та країн Центрально-Східної Європи. До вересня 2000 року вийшло 511 томів "Бібліотеки Культури", серед яких - 132 числа "Історичних зошитів" і 636 видань "Культури". Входив до складу редакційної колегії російського дисидентського часопису "Континент", був членом редакційної ради українського квартальника "Віднова", брав активну участь у акціях на захист свободи творчості і вільного культурного розвитку. 1982 - за його ініціативою був заснований Фонд допомоги незалежній польській літературі і культурі. Протягом 50 років прагнув до формування добросусідських взаємин Польщі з її східними сусідами: Литвою, Білоруссю, Україною, у чию перспективу здобуття державної незалежності він завжди вірив.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ