Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівський органний зал запрошує на вечір галицької музики

У неділю, 15 грудня, о 19.00 у Львівському органному залі відбудеться концерт музики Адама Солтиса, одного з “батьків” львівської композиторської школи та останнього директора Галицького музичного товариства.
Фото: Наталія Дитюк і Мирослав Драган.

Концерту передуватиме відкриття виставки «Галицьке музичне товариство. Артефакти», де докторка мистецтвознавства Тереса Мазепа представить унікальні архівні документи та розповість, як ця інституція сформувала культурний Львів.

Адам Солтис зростав у родині музикантів. Його батько Мєчислав Солтис був композитором, педагогом, директором Галицького музичного товариства (ГМТ). З  шести років він вчив сина грі на скрипці та теоретичних музичних дисциплін. Мати Адама, Юзефа Моравєцьких, навчала грі на фортепіано. Вже у дев’ять років Адам Солтис став учнем консерваторії ГМТ. По закінченню консерваторії та німецької гімназії вчиться у Берліні. По поверненню у Львів викладає у Львівській консерваторії майже всі музично-теоретичні дисципліни, пізніш став її ректором.

Нема такої ділянки музичного мистецтва Львова, в якій би Адам Солтис не заявив про себе. Реанімував Львівську філармонію та став її головним дириґентом. Завдяки йому в місті відбулося багато прем’єр європейської класики та творів сучасних йому композиторів (симфонії Бетовена, Брукнера, Дворжака, Малєра, ІІІ симфонії Кароля Шимановського, «Симфонії псалмів» Ігоря Стравінського, «Царя Едипа» Артюра Онеггера). Керував музичною редакцією «Львівського Польського радіо», систематично публікувався як музичний критик.

При всьому цьому Адам Солтис писав музику. Він є автором балету «Левове серце», двох симфоній, симфонічної поеми «Слов'яни», музики до вистави «Камінний господар» Лесі Українки, камерних симфонічних, фортепіанних творів, романсів, обробок українських та польських народних пісень.

Саме романси, балади та солоспіви Адама Солтиса прозвучать 15 грудня у Львівському органному залі у виконанні Наталії Дитюк (сопрано) та Мирослава Драгана (фортепіано). Їх виконавський дует — це ідеальне відчуття ансамблю. Чистий і світлий голос співачки стає визначальною барвою всієї інтерпретації програми. Її спів відзначається просто-таки інструментальною витонченістю нюансів, динамічних і висотних, що доносять до слухача інтонаційне багатство мелодики. Піаніст же вміло пристосовується до голосу, досконало опановуючи фортепіанну партію. Він знаходить і висвітлює тонкощі гармонії, темброве багатство фактури, розкриває музичні алюзії до словесного тексту, якими вщерть наповнена фортепіанна тканина. Квитки на концерт можна придбати у касі Органного залу.

Перед концертом Органний зал запрошує всіх відвідати відкриття виставки  «Галицьке музичне товариство. Артефакти». Будуть представлені документи з особистого архіву Лєшека та Тереси Мазепи, врятовані професором Л. Мазепою в 1970-х роках. Вхід на виставку вільний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ