Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Львівський підприємець, який брав участь в акціях протесту, має сплатити штраф – 1 214 тис. грн

Львівський підприємець, президент фірми ІнСпе Олег Мацех заявив про загрозу знищення свого бізнесу через непомірний штраф з боку податкової. За його словами, це помста за активну участь в акціях протесту проти Податкового кодексу. Відповідні заяви пролунали сьогодні, 31 січня, під час засідання Львівського прес-клубу.

Олег Мацех розповів журналістам, що податкові перевірки на підприємстві, яке займається продажем стоматологічного обладнання, відбувалися чи не щороку, і постійно податкова виставляла штрафні санкції на десятки тисяч гривень. Акти перевірок щоразу товстішали, збільшувалася сума штрафів. Остання перевірка, акт якої було складено на 65 сторінках 26 січня цього року, наклала на підприємство штраф у розмірі 1 млн 214 тисяч гривень.

За словами Олега Мацеха, суть претензій полягала в тому, що податкова не визнала послуг, які надавалися підприємству фізичними особами. Тобто, тими приватними підприємцями, які шукають для ІнСпе клієнтів на купівлю обладнання, і працюють за договорами.

«Вони вимагають, щоб підприємці писали звіти про свою діяльність, які не передбачені жодним чинним законодавством», – каже Мацех.

За словами підприємця, претензії ДПА з року в рік повторювалися. «Ми оскаржували їх у судах, адже податкова всі свої звинувачення будувала на припущеннях», – сказав він.

Якою буде ситуація тепер, Олег Мацех не знає. За його словами, штраф у 1 млн 214 тисяч гривень просто знищить бізнес. А це означає не лише знищення підприємства, а й припинення постачання соматологічного обладнання та розхідних матеріалів у близько сотню клінік. Адже ІнСпе є ексклюзивним постачальником близько десятка світових торгівельних марок. Обладнання буде нікому обслуговувати, а отже, клініки користуватимуться неліцензійними запчастинами. Крім того, 77 сімей залишаться без роботи.

«Я був щасливий, що маю можливість займатися чесним бізнесом. У мене всі зарплати офіційні, я не плачу ПДВ, не прив’язаний до митниці. Якщо у мене такі проблеми, то я собі уявляють, що відбувається на підприємствах, які залежні від податкової», – додав він.

Активіст Громадянського руху «Відсіч» Ольга Сало вважає, що тиск на бізнес Олега Мацеха пов’язаний з його активністю під час акцій протесту підприємців проти Податкового кодексу.

Олег Мацех і цього разу має намір оскаржити штрафні санкції податкової у суді. Також він звернувся до Президента, Генпрокуратури, Державної податкової адміністрації. «Вони мають дати оцінку діям своїх підлеглих. У нас провинна діяти презумпція невинуватості. Тобто, податкова повинна довести, що я щось порушив, а не припускати. Фактично, цей акт відкриває шлях до порушення критмінальної справи проти мене», – сказав він.

Крім того, підприємець звернувся до голови Львівської ОДА Михайла Цимбалюка з проханням організувати круглий стіл підприємців, податківців та влади і обговорити ситуацію у бізнесі загалом.

Він також додав, що написав листа до потенційних західних інвесторів, в якому змалював ситуацію в Україні. «Вкладати в Україну зараз може лише камікадзе, жоден західний інвестор сюди не прийде», – додав  Олег Мацех.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ