Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський центр зайнятості через суд змушує псевдобезробітних повертати отриману допомогу

Львівський міський центр зайнятості регулярно фіксує випадки, коли громадяни, які зареєструвалися в центрі зайнятості та отримали статус безробітного, не надають інформацію про свою трудову діяльність – тимчасову, виконання роботи або надання послуг за цивільно-правовим договором, реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності – і незаконно отримують допомогу з безробіття, – повідомили у центрі зайнятості.

 

Тільки  в 2009 році виявлено 163 факти порушення чинного законодавства щодо незаконного отримання безробітними соціальних виплат, з них за неповідомлення  або несвоєчасне повідомлення  безробітними  про прийняття на роботу - 147 особам виставлено претензії, з яких 77 задоволено у досудовому порядку, до окружного адміністративного суду подано 63 позови, з них - 47 задоволені. Про факти отримання безробітними соціальних виплат обманним шляхом повідомляються правоохоронні органи, - наголошує директор Львівського міського центру зайнятості Олег Рісний.

 

Прикладів незаконного отримання виплати допомоги з безробіття можна назвати чимало.

 

Особа Н. отримала статус безробітного на підставі власноручно підписаної заяви, в якій підтвердила факт, що трудовою діяльністю не займається. Проте, отримавши дані ДПА з’ясовано, що особа Н. в період отримання допомоги з безробіття отримувала доходи на підприємстві. Після перевірки на цьому підприємстві підтвердився  факт перебування особи Н. в трудових відносинах, а саме - особа працювала за сумісництвом. За період перебування на обліку в центрі зайнятості особа отримала допомогу з безробіття в сумі 9137,13 грн., яку належить повернути.

 

Особа М. тричі підписуючи заяву про надання статусу безробітного, а саме - у 2004, 2006 та у 2008 роках, підтверджувала факт, що не зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності. Проте, під час звірки з управлінням державної реєстрації з’ясовано, що особа М. в 2000 р. зареєструвалася як фізична особа-підприємець і на момент звернення до служби зайнятості не ліквідувала підприємця, а тому особа М. не могла потрапити в категорію безробітної. Під час перебування обліку в статусі безробітної особа отримала 6714,73 грн. допомоги з безробіття,  яку  належить повернути в повному обсязі. Особі надіслано претензію про відшкодування коштів, проте особа М. добровільно не відшкодувала ці кошти. Матеріали справи передано в суд, а також повідомлено в органи прокуратури;

 

Державні кошти завжди є під пильним контролем, зазначає Олег Рісний. Відповідно до статті 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення безробітним Державна служба зайнятості регулярно звіряє  бази даних з базами Державної податкової адміністрації України та Пенсійним фондом України, а також - подані безробітними довідки про середню заробітну плату та дані трудової книжки з документами безпосередньо у працедавців.  

 

Львівський міський центр зайнятості щоденно проводить інформаційно-роз’яснювальні семінари для незайнятих громадян, на яких докладно  пояснює порядок реєстрації в центрі зайнятості, умови отримання матеріальних виплат, права та обов’язки безробітних, особливо щодо своєчасного інформування центру зайнятості про всі обставини, що впливають на умови, величину та тривалість виплати допомоги з безробіття.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ