Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів'яни вимагають оголосити новий архітектурно-містобудівний конкурс у зв'язку з будівництвом храму на Пекарській

Нещодавно на платформі місцевих петицій E-Dem з'явилася вимога провести архітектурний конкурс проєкт облаштування скверу перед ЛНУВМБ імені С.З.Ґжицького на Пекарській.

“У зв’язку з широким резонансом питання будівництва нового храму на вул. Пекарській та необхідністю більш системного підходу до розвитку навколишніх територій пропонуємо оголосити новий архітектурно-містобудівний конкурс”, - йдеться у тексті  петиції.

Автор петиції зауважує, що результати попереднього конкурсу привели до ряду дискусій, а сприйняття його результатів є неоднозначним як зі сторони архітектурної спільноти, так я широкої громадськості. 

Крім того, він додає, що для мешканців довколишньої забудови  - це єдина рекреаційна зона в межах пішої доступності. Детальний план території у районі вул. К. Левицького - вул. Пекарської у м. Львові передбачає формування тут проєктований загальноміського парку, що було проігноровано в конкурсі, проведеному місцевою спілкою архітекторів і обурило мешканців міста.

З огляду на вищевказане, автор петиції пропонує провести новий всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію щодо ландшафтного вирішення загальноміського парку з інтеграцією у нього будівлі православного храму. При відповідності канонам православної церкви, даний храм повинен також образно відповідати розташуванню в парковій зоні та бути її органічною складовою, що, за словами автора петиції, не можна сказати ані про проєкт-переможець попереднього конкурсу, ані про незаконно збудовану там каплицю.

Організацію конкурсу хочуть доручити Львівській міській раді, яка в майбутньому разом з релігійною громадою займатиметься питаннями благоустрою паркової зони.

Підтримати петицію можна за посиланнямНаразі там є 52 голоси з 500 необхідних. 

Передісторія

У парку Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій діє тимчасова церква Православної церкви України. Тимчасова споруда належить парафії церкви Ікони Пресвятої Богородиці Скоропослушниці, який тут мають невдовзі звести, і її повинні демонтувати після початку будівництва.

Про тимчасову церкву в парку на вул. Пекарській повідомив у Facebook львівський фотограф Ігор Мартинів, після чого її почали активно обговорювати. Як розповів ZAXID.NET депутат Львівської міськради Євген Бойко, будівлю звели ще у жовтні, проте до квітня скарг на неї не було. Звела тимчасову церкву релігійна громада ПЦУ, яка має тут відведену земельну ділянку під будівництво церкви Ікони Пресвятої Богородиці Скоропослушниці.

За словами Отця Миколи Бобика, тимчасову церкву будуть прибирати після отримання містобудівної документації, і це залежатиме від того, як і де саме на ділянці спроєктувати нову церкву: “Ми можемо скорочувати цю будівлю, забрати 70% і залишити тільки маленьку капличку, поки буде будуватися сама церква”.

Нагадаємо, як інформував ZAXID.NET, на вул. Пекарській на території парку ветеринарного університету планують збудувати нову церкву ПЦУ. Це буде перший за сто років храм, який збудують у центральній частині міста, тож на нього оголосили всеукраїнський архітектурний конкурс.

Переможців оголосили ще у вересні 2019 року, проте будівництво досі не розпочали. Як пояснив “Твоє місто” головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, проєкт призупинили через пандемію, а також скарги на процедуру архітектурного конкурсу, його учасників та проєкт переможця, який критикували як львів’яни, так і архітектори. Натомість, за словами отця Миколи Бобика, проєкт-переможець повністю відповідає очікуванням релігійної громади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ