Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львів’яни вивчали досвід реформ судочинства у Литві

За сприяння консульства Литви у Львові львів’яни мали змогу ознайомитися з литовською системою судочинства, відвідавши місто Вільнюс. До делегації увійшли: Андрій Бурий, голова правління Фонду «Право і демократія», Ольга Давид, головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю Львівського апеляційного адміністративного суду, Анатолій Микитишин, представник Державної судової адміністрації у Львівській області та Софія Данилів, консультант Апеляційного суду Львівської області. Про це повідомила Ольга Лучка.

Львів’яни відвідали Литовський парламент, зустрілися з головою комітету з питань правосуддя, головою ради суддів Литви, головою дисциплінарної комісії суддів, суддями Верховного суду Литви, головою та заступником Верховного адміністративного суду Литви, головою Литовської спілки журналістів, керівництвом Міністерства юстиції Литви.

Як зауважили представники львівської делегації, успіхи Литви щодо реформування системи правосуддя особливо цінні для України, оскільки дві держави мають пострадянське минуле з усіма його негативними наслідками. Оскільки Литві таки вдалося подолати стереотипи і перепони менталітету, досвід реформування судової системи у Литві міг би стати найбільш корисним для українських суддів. Найважливішим досягненням Литви, на думку львів’ян, можна вважати те, що литовським суддям вистачило ініціативи і сміливості добитися максимальної незалежності від виконавчої влади і звести до мінімуму можливість і бажання тиснути на суддів. Отримана під час ознайомчого візиту інформація обов’язково повинна втілитися у спільних українсько-литовських проектах обміну досвідом.

Під час зустрічі з делегацією Посол України в Литовській республіці Валерій Жовтенко наголосив, що курс України на Європейський союз є визначеним і незмінним. Тому він підтримує курс на співпрацю громадських організацій та системи судочинства щодо посилення незалежності та відкритості системи правосуддя в Україні за підтримки литовських колег.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ