Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів'яни зможуть побачити частину відреставрованих фресок Гарнізонного храму

У жовтні 2017 року львів'яни зможуть побачити частину відреставрованих фресок Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, УГКЦ. Про це на своїй Facebook сторінці повідомив настоятель Гарнізонного храму отець Степан Сус.

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла Львівської архиєпархії УГКЦ відомий у Львові як костел отців Єзуїтів (1610-1630 рр.), пам’ятка архітектури національного значення згідно постанови РМ УРСР № 970 від 24.08.1963 р., охоронний № 338 потребує реставрації. У Радянський період храм використовували як книгосховище Львівської національної бібліотеки імені В. Стефаника НАН України. За старанням військовослужбовців та громади міста Львова, храм було відкрито 6 грудня 2011 року з нагоди 20-ї річниці Відродження Збройних сил України. За ці роки храм став місцем не лише молитви, але й соціального служіння. В час російсько-української війни храм активно підтримує українських воїнів, їхні родини, дбає про тих, хто потребує допомоги, гордо проважає в останню путь вірних синів та доньок України, що віддали своє життя.

Враховуючи те, що понад 65 років храм використовувався не за призначенням, сьогодні він потребує термінових реставраційних робіт. На даний час, спільними зусиллями громади храму, окремих меценатів та за грантової підтримки Міністерства культури і національної спадщини республіки Польща вдалось провести перший етап реставраційних робіт стінопису храму – цінних фресок XVIII століття, роботи Франциска та Севастіана Екштайнів. Прикро, але за ці роки, ми не отримали жодної фінансової підтримки на реставрацію храму від держави Україна, незважаючи на те, що святиню неодноразово відвідували представники влади. Для реставрації фресок залучено найкращих фахівців з України та Польщі, переважно науковці та реставратори Львівської та Краківської академії мистецтв.

Наступний етап реставраційних робіт розрахований на 2018-2022 роки і буде обіймати понад 1000 м2 площі стінопису (фресок). За підрахунками експертів, вартість реставраційних робіт 2018-2022 року становитиме $ US 425.000 (чотириста двадцять п’ять тисяч американських доларів). Ця сума включає реставраційні матеріали, оплата праці та оренда риштування. За підтримки поодиноких жертводавців уже вдалось зібрати $ US 160.000, які буде витрачено на встановлення, оренду та обслуговування риштування та частково на виконання реставраційних робіт. Залишається ще зібрати $ US 265.000, що допоможе успішно завершити проект.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ