Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів’янин розгорнув прапор Львова на найвищій вершині Америки: як це було

Підкоривши найвищу вершину Америки – гору Аконкагуа, висота якої сягає 6 962 метрів, львів’янин Роман Городечний розгорнув над горою прапор Львова. Про це сьогодні, 9 березня, на прес-конференції у Львові розповів сам Роман Городечний.
Як повідомив Роман Городечний, перше підкорення 5-тисячної вершини відбулося у 2013 році. Першого подоланою горою стала Кіліманджаро – найвища точка Африки. Цікаво, що підкорив він її випадково, адже просто хотів довести другу, який думав, що йому це не під силу.

« Я – бізнесмен. Працюю в сфері спорту, а саме – баскетболу. Я вважаю, що людям, що працюють в стресовій сфері, дуже важливо вміти перезавантажуватись. В чому великий плюс альпінізму – на горі ви спілкуєтесь на такі філософські теми, які внизу ви б ніколи не піднімали.

Альпініст знає, що алкоголь чи пасивний відпочинок не допомагають переключитись, тому відкрив для себе саме гори» - зазначив Роман Городечний.

Також, герой матеріалу зазначив, що в горах у них був доволі важкий режим:

«В день потрібно було проходити від 20 до 30 км. Окрім того у кожного альпініста є мінімум 8 кг необхідних речей.

Що стосується харчування, великого апетиту на висоті немає. В основному, підкорювачі вершини харчувалися їжею швидкого приготування, консервами. Українці брали з собою багато сала, бо воно дуже енергетично цінне. Коли йдеш на штурм, «Снікерс» – найпопулярніший продукт.

Звичайно, в горах спати дуже важко. Сон дуже залежить від висоти. На висоті 6100 перед штурмом вершини дуже варто спати, бо на такій висоті дуже болить голова. Якщо ви погано акліматизовані, то у вас з’являється дуже дикий головний біль, який таблетками не понижується» - сказав Роман Городечний.

Дивує і тривалість сходження. Як розповів Роман, якщо рахувати час з Києва до Києва, то загалом поїздка зайняла в  нього 22-23 дні. Сама експедиція триває 2 тижні, а штурм вершини – 20 годин. 8 лютого вони вже піднялись на гору.

Також нас вражала погода: коли альпіністи піднялись на вершину, то температура повітря була близько 15 градусів морозу. Але були й важкі моменти, коли піднімався вітер. Часом учасники експедиції потрапляли під такі вітри, де холод сягає 35-40 градусів.

Як зазначив Роман Городечний,  вартість сходження на гору Аконкагуа сягає 800 доларів.

 «Ми сміялися на горі: якщо хочеш схуднути, запитай нас, як». Кожен альпініст втрачає різну вагу, але в середньому це десь близько 10 кг. До прикладу, я,  маючи середню вагу близько 78 кг, вниз спустився з вагою 70 кг», - сказав Роман Городечний.

Також Роман Городечний планує пропагувати альпінізм серед львів’ян. Він хоче змінити бачення людей про відпочинок, адже більшість проводить його дуже пасивно. А щодо особистих досягнень, то це підкорення 8-тисячної вершини. Спочатку альпініст хотів зразу йти на Еверест, але зрозумів, що після цієї гори буде не цікаво сходити на нижчі вершини. Щоправда Роман Городечний вважає, що Еверест - дуже комерційна гора, тому він хоче її підкорити лише через те, що вона найвища.

На останок Роман Городечний розповів журналістам про піднесений прапор:
«Я не робив це з якоюсь певною піар-метою. Але я думав, що після того, як я це зроблю, хтось з місцевої ради зателефонує і хоча б щось скаже. Проте мені не принципово, я аполітична особа. Я однозначно підніму цей прапор ще вище».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ