Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів’янин Василь Рожко представив у Кембріджі результати багаторічних досліджень наскельного міста-фортеці Тустань ІХ –ХІІІ століть, які проводив його батько Михайло Рожко

В університеті м. Кембрідж (Великобританія), у Коледжі Королев з 29 березня до 2 квітня 2006 проходив ІІ Міжнародний Конгрес з історії будівництва. У заході взяли участь понад 260 учасників та організаторів, було представлено 200 наукових статей. З усіх країн колишнього Радянського Союзу участь у Конгресі взяли лише українці. Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.
Україну представляли Василь Рожко (директор Державного історико-культурного заповідника "Тустань", Львів)  Михайло Сагайдак (Інститут археології, Київ) та Володимир Зоценко (Інститут археології, м. Київ) з доповідями про дерев’яну архітектуру та археологію ІХ – ХІІІ ст.
Василь Рожко представив результати багаторічних досліджень наскельного міста-фортеці Тустань ІХ –ХІІІ століть, які проводив його батько Михайло Рожко з 1971-го до 2004 року.
"Серед більш як 200 статей увагу звернули саме на результати досліджень українських науковців. Особливе зацікавлення спричинила Тустань. Виявилось, що пам’ятка зовсім не відома не тільки громадськості, а й науковцям, які проводять дослідження у цій галузі. Ні в Європі, ні в цілому світі немає аналогів дерев’яній фортеці", - розповів Василь Рожко.
"Учасники Конгресу оцінили факт, що комплексні методи дослідження (архітектурні та геодезичні обміри скель, а також археологія та історіографія) дали змогу Михайлові Рожку реконструювати фортецю повністю, з деталями, з достовірністю 90%. До цього часу у світовій практиці результати археологічних досліджень давали змогу відтворити дерев’яну забудову лише фрагментарно або гіпотетично, з точністю до 10%. Гідне представлення Тустані набуло широкого резонансу у наукових колах світу і Україна привідкрила частину своєї давньоруської історії. На жаль, батькові за життя не судилося винести своє відкриття за межі колишнього Радянського Союзу, щоб показати Тустань світовій науці", - зазначив Василь Рожко.
Нагадаємо, що Державний історико-культурний заповідник "Тустань" було створено за рішенням обласної ради від 30 червня 2005 року. Фінансування заповідника передбачено із асигнувань, виділених на утримання установ культури обласного підпорядкування. Дирекція закладу повинна подати на затвердження генеральний план розвитку Заповідника з визначенням його меж та охоронних зон.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ