Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Лише 19,1% львів’ян цікавляться формуванням міського бюджету, а його витратами - 18,2%

Рівень участі пересічних львів’ян у місцевому самоврядування дуже низький. Зокрема, за даними дослідження, проведеного інформаційно-правовим центром «Наше право», лише 19,1% з опитаних львів’ян цікавляться формуванням міського бюджету, а його витратами – 18,2%. Про це повідомив сьогодні, 16 лютого, на прес-конференції керівник інформаційно-правового центру «Наше право» Андрій Лепак.

 

  

За його словами, з 20 січня до 5 лютого було опитано 600 респондентів, віком від 18 років. «Ми вирішили визначити рівень і можливість участі членів територіальної громади у бюджетній політиці Львова. Це прикро, але у мешканців фактично відсутні  можливості доступу до проектів рішень питань міського бюджету чи доступу до вже прийнятих рішень. Представники влади запевняють, що усю інформацію можна знайти на офіційних сайтах, але лише 34,8% опитаних користується інтернетом, тому така інформація не є  доступною», – зазначив Андрій Лепак.

 

Опитання засвідчило, що 35,7% львів’ян не цікавляться формуванням бюджету, а 40,7% байдуже куди і як витрачають кошти міста.

 

Такі результати дослідження експерт центру «Наше право» Юрій Танасійчук пояснює тим, що у місті не проводять справді відкритих і доступних бюджетних громадських слухань, звіти також залишаються не доступними, тому мешканці не мають де отримати такого типу інформацію.

 

 «Наше право» надіслало 43 запити до Львівської міської ради, Львівської обласної ради, Львівської обласної державної адміністрації, прокурорів районів міста, прокурора області, та в суди про отримання інформації щодо діяльності цих органів  з метою забезпечення прав громадян на отримання інформації. Лише 39% цих запитів задоволено. «Ми вирішили провести такий експеримент, адже якщо нашого листа не задовольнять, то і громадськість не матиме доступу до інформації. Додам, що після повторних запитів  ми отримали відповідь у 56% випадків, а 19% повторних запитів знову ж таки були проігноровані», – зазначила юрист центру «Наше право» Оксана Ващук.

 

«Ми виходимо із позиції, що міська адміністрація зобов’язана забезпечити належний доступ мешканцям до інформації та максимальні можливості для участі у формування і контролю за виконанням міського бюджету, адже це кошти територіальної громади міста», – зазначив Андрій Лепак.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ