Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Литва не боїться Росії та готова захищатися, як українці, - Грібаускайте

Литва не боїться нападу Росії, оскільки є членом НАТО, та готова захищатися, як Україна.

Про це повідомила Президент Литви Даля Грібаускайте в інтерв'ю на 1+1, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми вже увійшли до усіх спільнот наших західних союзників у НАТО, ЄС і готові захищати себе так само, як присвячують своє життя захисту своєї Вітчизни громадяни України. Так, є країна, яка здатна переступити через будь-який міжнародний закон, брутальна, агресивна, але ми не боїмося, ми знаємо цього сусіда. Ми жили під його окупацією півстоліття, але ми ніколи і нізащо не дамо нікому окупувати нас знову», - сказала Грібаускайте.

На її думку, Росія не наважиться нападати на балтійські країни.

"Ми зараз говоримо суто теоретично, я думаю, Росія навіть не спробує піти на балтійські держави, бо ми - члени НАТО. Рішення Уельського саміту чітко показали, як саме Альянс готується підвищувати свою обороноздатність. Йдеться про регіональні країни - країни Балтії, Польщу. Авіапатрулювання на сьогодні день вже потроєне", - сказала Президент Литви.

Водночас Грібаускайте повідомила, що Литва наступного року збільшить оборонний бюджет на 40%

"Ось що дає членство в НАТО - безпеку і колективну оборону, але ми не чекаємо, що хтось там захистить нас. Ми самі підвищуємо оборонний бюджет - наступного року на 40%, створюємо власні сили швидкого реагування, які вже почали працювати з 1 листопада. Якщо щось станеться на наших кордонах, ми відповімо впродовж 24 годин", - пояснила Президент Литви.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ