Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Литвин прогнозує створення 5 фракцій

Спікер Верховної Ради Володимир Литвин прогнозує, що в парламенті 7-го скликання буде створено 5 фракцій, а також виключає створення депутатських груп позафракційних парламентарів до 2015 року. Про це він сказав в інтерв'ю "Українським новинам".

"Можна з упевненістю стверджувати, що в новому скликанні Ради будуть представлені 5 фракцій: Партії регіонів, Об'єднаної опозиції "Батькивщина", УДАРу Віталія Кличка, партії ВО "Свобода" і Комуністичної партії", - сказав він.

У той же час він підкреслив, що норму закону про створення фракцій можна трактувати й так, що депутати, обрані в мажоритарних округах від партій, мають підстави оголосити про створення власних фракцій.

"Однак легалізувати такий намір може тільки голова Верховної Ради. Беру на себе сміливість стверджувати, що такого оголошення не буде", - сказав він.

Крім цього спікер відзначив, що обмеження регламентом мінімально можливої чисельності депутатів у групах кількістю парламентаріїв у найменшій фракції унеможливлює створення таких груп.

"Тому однозначно можу припускати, що вони не будуть створені, щонайменше, до 2015 року", - відзначив він.

Голова парламенту припустив, що нові депутатські об'єднання в парламенті можливі тільки після президентських виборів залежно від їхніх результатів.

Литвин відзначив, що не отримував пропозицій щодо входження в більшість у парламенті 7-го скликання.

"Зі мною такі переговори не велися", - сказав спікер.

Разом із цим він повідомив, що в нове скликання парламенту обрані депутатами близько 10 людей, пов'язаних певною мірою з Народною партією.

Литвин також відзначив, що виступає за затвердження складу комітетів у парламенті 7-го скликання однією постановою, і додав, що сам планує працювати в комітеті з питань науки й освіти.

Підводячи підсумки свого спікерства в парламенті діючого 6-го скликання, Литвин відзначив, що в нього більш приємні спогади про своє головування в Раді 4-го скликання.

За його словами, парламент 6-го скликання був складним, і йому доводилося робити складний вибір для досягнення компромісів. Також він відзначив, що важко пережив ситуацію із прийняттям закону про мовну політику.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ