Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Литвин: Я буду у другому турі

Спікер Володимир Литвин упевнений, що йому вдасться вийти у другий тур президентських виборів. Це випливає з його відповіді на питання, чи готовий він підтримати у другому турі Юлію Тимошенко. "Спочатку треба, щоб відбувся другий тур. І я буду в другому турі. Я буду тоді дивитися і домовлятися, з ким треба співпрацювати, щоб вони підтримали мене в фіналі", - сказав Литвин в інтерв’ю УНІАН.

"Для себе я рішення прийняв (щодо участі у виборах президента). Але стою на тому, що слід завершити сесію", - додав він.

Говорячи про зміни до закону про вибори президента, якими, зокрема, пропонується скоротити передвиборчу кампанію з 120 до 90 днів, Литвин висловив сумнів у тому, що це суттєво змінить її хід.

"Справа в тому, що це нічого в принципі не дасть, бо фактично виборча кампанія йде, бігборди, реклама у вигляді соціальної демонструється. Це буде просто намагання в черговий раз сказати людям, що ми наступаємо на горло власній пісні. Це було б добре, якби бодай до жовтня місяця, бо з середини жовтня має початися офіційно виборча кампанія, влада попрацювала і ніхто не нав’язував себе народові в якості головного кандидата. Тому прийняття цього рішення нічого не змінить", - сказав він.

"Але єдине, що треба буде зробити, – розрахунок практично по днях, які треба дії чинити в плані підготовки, в плані організації проведення виборчої кампанії. Хто від цього програє? ЗМІ, журналісти. Бо треба буде маневрувати, оскільки кандидати чи претенденти будуть один за одним слідкувати і збирати матеріали для судових переслідувань", - додав спікер.

При цьому він зазначив, що "той, хто має спритних юристів, і той, хто має свої судові інституції, буде намагатися в такий спосіб “прибити”... зменшити шанси свого конкурента, даючи йому роботу у вигляді різного роду судових засідань, що той в невстановлені терміни проводив невстановлену роботу".

На питання, чому, на його думку, в усіх виборчих кампаніях бере участь так багато кандидатів у президенти, Литвин зазначив, що "у нас спрощене розуміння відповідальності і участі у владі".

"І я не берусь засуджувати людей, бо коли вони дивляться, що вчора людина, яка була ніким в плані професійного досвіду, стає міністром, а люди набагато розумніші кажуть: “А чому я не можу спробувати?”. І вибори у нас перетворюються на ярмарку лицемірства. У нас спрощений до примітиву підхід щодо того, що таке державна влада і яким критеріям має відповідати людина, щоб обіймати ту чи іншу посаду. Жодних гальм сьогодні немає. Учора в школу ходив, сьогодні - депутат народний, а ще через день – міністр", - сказав Литвин.

На питання, чи все-таки мають бути якісь обмеження, він відповів: "Ви не можете людську тупість обмежити законом. Треба, щоб людина співставляла свої можливості. А тим паче, що вже в штабах опрацьовані сценарії в плані висування претендентів на президентство, які б виконували технічну роль, які б, вибачте мені, поливали визначеного опонента. Це також нам треба пережити. Це загальний рівень культури українського політичного класу, а він на надзвичайно низькому рівні і це просто принижує країну".

На питання, чи збирається він наймати "модних" закордонних політ технологів для своєї передвиборчої кампанії, Литвин відповів: "Мода визначається рівнем кишені. Ви прекрасно розумієте, що всі модні, особливо, закордонні фахівці надзвичайно дорого коштують. Дорого коштує навіть їх присутність, не говорячи вже про оплату їх роботи. Якби ті кошти, які в штабах змобілізовані, просто віддати людям, то можливо було б заспокоїти країну на певний час. Тому політтехнолог - це я. Я живу так, як відчуваю".

 

 


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ