Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Люди не мають платити 300 грн за заміну внутрішнього паспорта, - «Наш край»

Парламент має скасувати адміністративний збір за планову заміну внутрішнього біометричного паспорту громадянина України. Про це сказав співголова партії «Наш край» Олександр Мазурчак. Повідомила прес-служба партії.

На його думку, Верховна Рада має внести зміни до закону щодо документів, що підтверджують громадянство України, та передбачити безкоштовну заміну внутрішнього паспорту громадянина. «Відповідно до закону передбачено запровадження внутрішніх біометричних паспортів та їхня заміна кожні десять років. Люди не мають платити ані за обмін паперових паспортів на нові, ані за планову заміну біометричних паспортів», – наголосив Олександр Мазурчак.

За його словами, платне переоформлення паспорту – це намір створити чергову годівницю для чиновників. «Кожен українець обмінюватиме внутрішній паспорт до 5-6 разів, щоразу сплачуючи адміністративний збір у розмірі 0,2 від мінімальної заробітної плати. На сьогодні це становить близько 300 грн. Тобто у чинних на сьогодні цінах, держава щороку забиратиме в людей майже 1 млрд. гривень», – зауважив він.

«Наш Край» виступає категорично проти запровадження чергової годівниці для зацікавлених осіб, які приберуть до рук процес видачі біометричних паспортів та наживатимуться на громадянах», – сказав співголова партії. На його думку, стягування адміністративного збору за оформлення біометричного внутрішнього паспорту можливе лише у випадку його втрати або пошкодження з вини громадянина.

Як відомо, 14 липня 2016 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України». Закон передбачає запровадження внутрішніх біометричних паспортів. Згідно із законом, кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, буде зобов’язаний отримати паспорт. Паспорт буде оформлятися на 4 роки, особам, які не досягли 18 років, а всім іншим – на 10 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ