Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Люди з хворобами зубів та ясен мають підвищений ризик виникнення раку печінки

Вчені виявили зв’язок між хворобами зубів і ясен та підвищеним ризиком виникнення раку печінки і жовчного міхура.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на United European Gastroenterology Journal.

У людей із захворюваннями зубів та ясен ризик у середньому на 30% вищий, ніж у здорових. Серед інших чинників дослідники назвали куріння, зайву вагу або ожиріння, а також брак овочів і фруктів.

Автори дослідження взяли з Біобанку Великої Британії, найбільшого центру дослідження проблем зі здоров’ям у країні, інформацію близько 470 тисяч британців, які докладно розповіли про стан здоров'я зубів та ясен.

Надалі вчені слідкували за добровольцями до 30 вересня 2014 року — до моменту виявлення ракового захворювання або смерті. Потім, використовуючи регресію Кокса (прогнозування ризику настання події для даного об'єкту і оцінка впливу заздалегідь визначених незалежних змінних на цей ризик), вчені розрахували для учасників дослідження коефіцієнти ризику (КР) розвитку раку шлунково-кишкового тракту в залежності від здоров'я зубів.

У результаті дослідники не знайшли зв'язку між поганим здоров'ям зубів і виникненням раку шлунково-кишкового тракту в цілому (КР 0.97). Однак виявилося, що у людей з хворими зубами вище ризик виникнення раку печінки, жовчного міхура та жовчних проток (КР 1.32), а ризик виникнення найпоширенішого виду раку печінки, — гепатоцелюлярної карциноми, — виявився ще вищим (КР 1.75). Серед людей із хворими зубами ризик розвитку раку вищий у тих, хто їв мало овочів і фруктів (КР 1.51), тих, хто курив (КР 1.51), страждав зайвою вагою або ожирінням (КР 1.53).

На думку авторів дослідження, роль у розвитку раку може грати мікробіом ротової порожнини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ