Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Макіївські терористи відмовились від викупу в 4,2 млн євро

Макіївським терористам назбирали викуп у 4,2 млн євро, але вони не прийшли за грошима в обумовлене місце.

За інформацією видання "Коммерсант-Украина", потрібна сума була доправлена в Макіївку спецрейсом з Києва, проте передачі не відбулося - терористи просто не явилися за викупом в ними ж встановлене місце в одному зі спальних районів міста.

Раніше зловмисники в листі з вимогами вказували, що виступають "проти нинішньої влади, яка їм нічого не дала". Проте джерело, знайоме з ходом розслідування, повідомило, що слідство поки не вбачає в тому, що стався, політичного підтексту. "Це перший випадок, коли ми зіткнулися з практикою того, що гроші міняють на вибухи", - зазначило джерело.

В листі терористи детально описали процедуру передачі грошей. Вони зажадали 4,2 млн євро купюрами по 500 євро (8400 купюр). У сумці з грошима не повинно бути "жучків" або інших спецзасобів, за допомогою яких можна відстежити їх подальше пересування. Якщо ж необхідна сума не буде надана, терористи погрожували влаштувати ще п'ять вибухів в "місцях великого скупчення людей". Ранкові вибухи вони назвали попередженням і демонстрацією серйозності своїх намірів.

Представники місцевої влади і правоохоронних органів сприйняли погрозу серйозно і почали збір коштів.

Як зазначило видання, купюри номіналом 500 євро є найбільш непопулярними в Європі, і ними майже неможливо розплатитися в торгових точках, а у Великобританії навіть введена заборона на продаж цих банкнотів в обмінних пунктах, оскільки їх часто підробляють. Так, за даними Європейського центрального банку, в 2009 році було вилучено майже 450 тисяч фальшивих банкнотів цього номіналу.

Водночас обіцяних вибухів о 17.00 не сталося, а серед журналістів почала поширюватися інформація, що влада заплатила терористам затребувану суму. Проте це спростував глава СБУ Валерій Хорошковський, який заявив, що гроші вимагачі не отримали.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ