Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Малі ГЕС знищать гірські річки й потічки

Малі гідроелектростанції знищать річки й потічки Закарпаття – переконані екологи.

Течії закують у труби, русла, перекриті загатами, обміліють. Втручання у ландшафт може активізувати зсуви, бідкаються захисники природи. Вони прогнозують величезне екологічне лихо, якщо в краї запрацюють усі 330 міні-ГЕС, розміщення яких затвердила торік обласна рада.

Грандіозні енергетичні плани влади – непродумані, а методи будівництва гідроелектростанцій – неправильні, вважають екологічні активісти. І вимагають погоджувати зведення об’єктів з громадськістю та експертами.

Величезна мережа міні-ГЕС лише у проекті, реально ж поки з’явиться лише 40, відповідає керівництво Закарпаття. І додає, бурхливі річки спроможні повністю забезпечити регіон електрикою. Нині її виробляють лише 7% від потреби. 3 потужні ГЕС збудували за радянських часів. 2 з’явилися нещодавно. Третя запрацює через місяць. Довкіллю станції не шкодять, кажуть чиновники, і запевняють, що кожен проект упродовж року ретельно перевіряють 12 служб.

Будівельники теж запевняють: природного стоку водойм вони не порушують. Труби закопують у землю, щоб не псувати краєвиди. Біля водозабору зводять рибохід, яким форель пливтиме на нерест.

Сучасну станцію зводять біля села Тур’я Поляна. Його жителі сподіваються, нарешті зникнуть перепади напруги і тішаться, що інвестори зміцнюють береги річок.

Потужність цієї міні-ГЕС майже 1 000 кіловат годин. Вона може освітлити 1 000 осель. Вкладені 20 мільйонів гривень окупляться через 8 років. Науковці переконують: «Зелена» енергетика – вигідна і корисна. А Закарпаття – найсприятливіший в Україні регіон для її отримання.

«ФАКТИ», ICTV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ