Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Марія Желіско про ситуацію у ЖБК на вул. Миколайчука, 1

Начальник управління житлово-комунального господарства Львівської міської ради Марія Желіско прокоментувала ситуацію у ЖБК на вул. Миколайчука, 1. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Щодо ситуації, яка склалась у ЖБК на вул. Миколайчука, 1, то на основі Статуту голова кооперативу має забезпечити нормальну експлуатацію (воду, тепло) та ремонт будинку. Мешканці ж зобов’язані сплачувати кошти на капітальний ремонт, однак квартирну плату вони встановлюють самостійно, оскільки рішення про квартплату не є обов’язковим до виконання», — розповіла Марія Желіско.
«Комунальне підприємство «Тополя-406» не зобов’язане обслуговувати житлових кооперативів. Оскільки кооператив не є на балансі комунального підприємства, то це може здійснюватись на правах двосторонньої угоди. ЖБК може наймати собі будь-яку приватну структуру для надання послуг», — додала вона.
Нагадаємо, за повідомленням прес-служби Громадського форуму Львова, львівські ЖЕКи запровадили практику відмови від надання послуг з теплопостачання мешканцям будинків, що належать товариствам співвласників та житло-будівельним кооперативам (ЖБК). Їм нав’язують підписання угод, за якими вся відповідальність за платежі, обслуговування тепломереж тощо лягає на товариства співвласників.
Зокрема, ЛКП «Тополя» в односторонньому порядку відмовило ЖБК №152 на вул. Миколайчука, 1-а у наданні послуг з теплопостачання. Своєю чергою „Львівтеплоенерго”,  Шевченківська райадміністрація почали змушувати управління ЖБК до підписання угоди, в якій управління повинно було б виступити виконавцем послуг. Проте, оскільки керівництво ЖБК №152 не володіє ні матеріальною, ні ресурсною базою, воно відмовилося брати на себе відповідальність за надання цих послуг.  З невідомих причин у виключно комерційний конфлікт було втягнуто прокуратуру та Управління боротьби з економічними злочинами. Згідно з висновками Львівського  обласного  територіального  відділення Антимонопольного комітету України, яке розглянуло цю справу, ЛКП „Тополя” займає монопольне становище на ринку послуг з централізованого теплопостачання, і відмова ЛКП від укладання договору з ЛМКП "Львівтеплоенерго" на надання цих послуг мешканцям будинку на вул. Миколайчука, 1-а призводить до ущемлення їхніх інтересів. Також у висновках зазначено, що бездіяльність органів влади у цьому конфлікті, на думку АМК, містить ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
На сьогодні у Львові 300 ЖБК та понад 150 об'єднань співвласників.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ