Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Матері загиблих військовослужбовців вимагають урівняння у соціальному захисті

Сьогодні, 24 листопада, у Львові відбулася конференція „Армія очима матерів”, на якій матері загиблих військовослужбовців обговорили найбільш наболілі проблеми, які їх турбують. Як наголосила голова Благодійного фонду „Солдатські матері за нову армію” Анна Кулик, найбільшою проблемою та найбільшою несправедливістю щодо сімей загиблих військовослужбовців є поділ на категорії і, відповідно, різні пільги та різний соціальний захист. „Всі силові структури трактують проходження служби у своїх лавах зовсім по-різному. Виходить так, що військовослужбовці та їхні родини є найбільш соціально незахищеними. Так, якщо за загибель міліціонера держава виплачує його сім’ї 100 000 гривень, то за загибель військового щонайбільше 17 000 гривень, отож сьогодні саме є на часі прийняття закону про соціальний захист родин військовослужбовців, яким би врегульовувались ці питання”, – наголосила Анна  Кулик.

Матері та дружини загиблих військовослужбовців вимагатимуть, щоби у випадку загибелі своїх синів, чоловіків вони також отримували максимальне страхове відшкодування, тобто 100 000 гривень. Окрім урівняння в правах військових з іншими силовими структурами, матері загиблих військовослужбовців, як повідомила голова Всеукраїнського фонду матерів загиблих військовослужбовців Людмила Бикова, також добиватимуться того, щоб військовослужбовців, які загинули, не ділили на жодні категорії і їхні сім’ї отримували статус сімей військовослужбовців, які загинули під час виконання військового обов’язку. За словами Бикової, яка сама є харків’янкою, родини загиблих отримують два типи посвідчень і, відповідно, зовсім різний соціальний захист. Є посвідчення, в яких написано, що це сім’я військовослужбовця, який загинув під час строкової військової служби, а є посвідчення, які видаються за втратою годувальника.
„Я майже 10 років добивалась, щоб моє посвідчення за втратою годувальника змінили на посвідчення родини військовослужбовця, загиблого під час несення служби. В армії в мене загинув син і, як зробила висновок судмедекспертиза, він загинув внаслідок самогубства. Неймовірними зусиллями, але все ж мені вдалось довести, що це було вбивство”, – наголосила Людмила Бикова.
Окрім військовослужбовців, які вчинили самогубство, під статус загиблих внаслідок виконання військових обов’язків також не підпадають військові, які загинули поза межами військової частини, які перебували у відпустці або у самовільній відлучці. Матері ж загиблих військових вимагають, щоб всі без винятку військовослужбовці, які проходять строкову службу, мали однаковий статус. Метою сьогоднішньої конференції матерів загиблих військових власне і є напрацювання механізмів, які б дозволили добитися того, чого вони вимагають. Разом із сім’ями загиблих в цю роботу включились також представники різних силових структур та родів військ, щоб разом напрацювати єдині механізми.
„У такому форматі наша зустріч відбувається вперше, ми зібрали вас, щоб від імені командування ЗСУ вибачитися за те горе, яке прийшло у ваш дім, а також, щоб почути про ваші проблеми й допомогти вам їх вирішити”, – наголосив обласний військовий комісар Сергій Первак.
На конференцію „Армія очима матерів” прибуло 120 матерів загиблих військовослужбовців з 9 областей ЗОКу.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ