Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Матолич відвідав будівництво студмістечка УКУ

Учора, 10 січня, перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Богдан Матолич відвідав Український Католицький Університет, повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Богдан Матолич розпочав візит з відвідання Церкви Блаженних мучеників УГКЦ, яка є першим об’єктом майбутнього університетського містечка Українського Католицького Університету, що на вул. Стрийській, 29.

У храмі, як відзначив о. доктор Борис Ґудзяк, до кінця 2012 року буде встановлено іконостас, що складатиметься виключно з копій старовинних ікон з іконостасів інших церков нашого краю. Вкрай важливо, на думку ректора УКУ, відтворювати місцеві ікони, відновлюючи тим самим наші традиції. Церква Блаженних мучеників УГКЦ активно відроджує традиції галицької ікони, зокрема XV-XVI століття, яка досі невідома світові.

Ректор УКУ о. доктор Борис Ґудзяк ознайомив першого заступника голови облдержадміністрації Богдана Матолича з будівництвом інших об’єктів майбутнього університетського містечка Українського Католицького Університету. Тут зводяться академічний корпус, студентський гуртожиток, церква та бібліотека.

Будівництво розпочалося у серпні 2010 року. Загальна площа земельної ділянки – 3,96 га, загальна площа забудови першої черги – 2958 кв.м, поверховість – 4-5 поверхів. Кошторис будівництва студентського гуртожитку складає близько 7 млн. у.о. Кошторис інших об’єктів університетського містечка перебуває на стадії уточнення. Завершення будівництва усіх обєктів очікується до кінця 2015 року.

Як підкреслив о. доктор Борис Ґудзяк, УКУ намагається залучити у навчально-виховний процес найкращі світові ідеї та рішення. Так, поряд зі 200 студентами, у гуртожитку будуть проживати 8 родин викладачів, 3 монахині, а також представники спільноти неповносправних, крім того передбачені кімнати для гостьових інтернаціональних професорів.

Живе спілкування студентів з викладачами та їх родинами, неповносправними особами, науковцями з інших країн стане своєрідним продовженням виховного процесу. Особливо важливим, на переконання ректора УКУ, є спілкування студентів з особами з обмеженими фізичними можливостями, адже вони – немов професори людських стосунків, допоможуть долати міжособистісну недовіру, висвітлювати у спілкуванні істинні цінності.

З весни цього року на території університетського містечка УКУ розпочнеться будівництво церкви, аналогів якої немає в Україні, а можливо й у світі. Це буде 3-рівневий храм: у крипті розміститься Церква Гробу Господнього, на першому поверсі – Церква Святого Климентія Папи, на другому поверсі – Церква Святої Софії. Усі рівні майбутнього храму будуть сполучені, окрім іншого,  пандусами. Як наголосив о. доктор Борис Ґудзяк, така побудова храму дозволить вірянам здійснити духовне паломництво у найвизначніші святі місця світу: Єрусалим, Рим, Константинопіль.

Крім того, перший заступник голови Львівської облдержадміністрації відвідав корпус філософсько-богословського факультету УКУ, що на вул. Хуторівка, 35а. Богдан Матолич оглянув навчальні аудиторії, бібліотеку, а також послухав інавгураційну лекцію гостьового професора УКУ доктора Алоїса Буха «Інтерес до релігії зростає – вплив християнської етики зменшується?».

Перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Богдан Матолич зазначив, що такий візит в УКУ – це насамперед знайомство з величезним будівництвом. „Будова мене вразила. Тут багато нових ідей – у проектуванні, будівництві, у вихованні молоді. Ми подумаємо, як влада може допомогти цьому процесу”, - резюмував Богдан Матолич.
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ