Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Майже 13 мільйонів українців живуть за межею бідності

Рахункова палата заявила про підвищення рівня бідності в Україні у січні-вересні цього року на 0,4 процентних пункти до 26,4%, або 12,5 млн людей. Предає ТСН.

Про це йдеться у висновку Рахункової палати щодо виконання державного бюджету на 2010 рік за 9 місяців, розміщеному на сайті відомства.

«Всупереч намірам Програми (Державної програми економічного і соціального розвитку на 2010 рік (Антикризової програми)) рівень бідності підвищився на 0,4 відс. пункту і становив 26,4%, або 12,5 млн. осіб», - йдеться у висновку палати.

При цьому, рівень безробіття, визначений за методологією Міжнародної організації праці, становив 8,5%, що перевищило показник (8,1%), передбачений антикризовою програмою.

Розмір прожиткового мінімуму за 9 місяців номінально збільшився лише на 2,2%, однак з урахуванням індексу споживчих цін реально знизився на 4,8%.

У той же час, за даними Міністерства праці та соціальної політики, прожитковий мінімум в цінах вересня поточного року становив 952 гривні, що більше законодавчо встановленого на цей місяць розміру (843 гривні) на 109 гривень.

Досі не переглянутий набір продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг для основних соціальних і демографічних груп населення відповідно до вимог закону «Про прожитковий мінімум», що передбачено антикризовою програмою.

Зазначені набори, на підставі яких визначається розмір прожиткового мінімуму, повинні переглядатися кожні 5 років, проте не змінювалися з часу їх затвердження постановою Кабміну від 14 квітня 2000 року № 656.

При цьому в затверджених нормах взагалі не враховано окремі життєво-необхідні витрати, зокрема на послуги охорони здоров'я, освіти, оздоровлення, зв'язку, що є переважно платними.

Рахункова палата зазначає, що вперше за останні 10 років держбюджет виконувався в умовах затвердженої Верховною радою антикризової програми. При цьому виконання держбюджету-2010 за 9 місяців Рахункова палата оцінила як низьку.

Дані, оприлюднені Державним комітетом статистики, свідчать, що в Україні 9,5 мільйонів людей живуть на доходи нижче за прожитковий мінімум – 700 гривень.

Водночас, як наголошує Держкомстат, за останні десять років кількість українців, що живуть на прибутки нижче за прожитковий мінімум зменшилася з 39,2 мільйонів людей до 9,5 мільйонів.- tsn.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ