Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Майже 80% українців після повномасштабного нападу росії почали більше спілкуватися українською

Як повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, останні результати соціологічних досліджень свідчать: майже 80% українців після повномасштабного нападу росії почали більше спілкуватися українською.

Для створення кращих можливостей із вивчення української Уповноваженим із захисту державної мови ініційована всеукраїнська кампанія зі створення чи не найбільшої мережі мовних курсів на безоплатній основі. В рамках цієї ініціативи Секретаріатом Уповноваженого зібрано інформацію про понад 250 онлайн-ресурсів, курсів та розмовних клубів з опанування української мови по всій Україні. Важливу роль у цьому державницькому проєкті відіграють громадські організації, волонтерські об’єднання, приватні ініціативи знаних учителів і науковців, які радо діляться своїми знаннями, аби ще більше громадян, в тому числі, вимушено переміщені особи, розпочали розмовляти українською.

“Велика вдячність мовним волонтерам, які відгукнулися на потреби людей і вимоги часу та продовжують створювати мовні класи, гуртки та клуби у своїх громадах, щоб допомогти внутрішньо переміщеним особам розмовляти українською. Адже велика кількість громадян, особливо на сході та півдні країни, через байдужість місцевої влади до гуманітарних проблем краю раніше не мали належного доступу до вивчення та, власне, доступу до інформації та послуг державною мовою. На жаль, ще 2021 року в різних громадах діяли неконституційні рішення про статус регіональних мов, у школах бракувало десятків тисяч підручників українською мовою, були відсутні місцеві програми сприяння опануванню державної мови, фіксувалися рекордні порушення мовного закону. Прийшов час діяти та сприяти в опануванні та утвердженні української!”, - зазначив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, 2020 року Уповноважений звернувся до Генерального прокурора України щодо забезпечення в судовому порядку скасування протиправних рішень численних місцевих рад, на території яких діяли рішення про функціонування регіональних мов. Для прикладу, тільки в липні 2021-го після повторного звернення Уповноваженого до Генпрокурора Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної.

“Як Уповноважений із захисту державної мови я неодноразово наголошував на необхідності прийняття місцевих програм сприяння опануванню державної мови, в яких, в тому числі, були передбачені безкоштовні мовні курси. І там, де такі програми діють або приймуть найближчим часом, зміцнюється громада, консолідуються зусилля, направлені на утвердження ідентичності, розвиток культури і духовності.

В умовах рекордного попиту на мовні курси мушу констатувати ряд проблем, які нескладно розв’язати місцевій владі: відсутність приміщень, брак вчителів-волонтерів, нестача підручників і посібників, в тому числі, у книгарнях. Сподіваюся, що у співпраці з військовими обласними адміністраціями нам вдасться вирішити ці та інші гуманітарні питання. Переконаний, всі вони становлять національні інтереси”, – наголосив Тарас Кремінь.

Громадські проєкти посідають важливе місце у системі розширення мережі курсів. Так, волонтерський розмовний клуб (в онлайн і офлайн форматі) проєкту "Єдині" ініціативи Ініціатива "Навчай українською" створений, щоб допомагати і підтримувати усіх, хто переходить на українську мову. Мета проєкту - допомогти 1 млн людей перейти на українську до кінця 2024 року. За три місяці роботи волонтери проєкту охопили 700 охочих викладачів і понад 17 тисяч учасників, які вже перейшли на українську. Офлайн-зустрічі проходять у Києві, Миколаєві, Одесі, Тернополі, Ужгороді, Вінниці, Дніпрі, Івано-Франківську, Львові, Чернівцях та інших містах. До 8 серпня триває реєстрація на 4-й курс проєкту "Єдині".

Крім цього, існує безліч онлайн-курсів на безоплатній основі. Серед таких - "Українська за 27 уроків" на платформі Prometheus, розроблене проєктною командою "Є-мова" та волонтерською ініціативою "Безкоштовні курси української мови" (Громадська організація "Український світ").

Нагадуємо, Секретаріатом Уповноваженого на офіційному сайті вже зібрано інформацію про понад 250 безкоштовних онлайн-ресурсів, курсів, розмовних клубів, навчальних онлайн-платформ з опанування української мови по всій Україні. Матеріали оновлюються щотижня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ