Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мажоритарні вибори в Івано-Франківську у березні виграв би свободівець Сич

Якби вибори до Верховної Ради України за мажоритарним округом, який включає Івано-Франківськ, відбувалися у березні 2012 року, перемогу би отримав кандидат від Свободи, голова обласної ради О.Сич (30,4%). Його найближчими переслідувачами можуть бути чинний міський голова, представник Української Народної Партії В.Анушкевичус (16,1%) та представник партії УДАР Ю.Соловей (15,5%), які ділять між собою друге і третє місця. Про це свідчать дані соцдослідження, яке провела СГ "Рейтинг".

Решту можливих кандидатів підтримали б значно менше виборців міста: І.Прокопів (8,8%), Р.Терешко (8,5%), З.Шкутяк (6%), І.Зварич (3,5%). Інших кандидатів підтримали б 4,5%, не визначилися – 6,7%.

Серед всіх опитаних

Серед тих, хто має намір взяти участь у виборах

СИЧ Олександр

27,0

30,4

АНУШКЕВИЧУС Вiктор

14,4

16,1

СОЛОВЕЙ Юрiй

14,0

15,5

ПРОКОПIВ Iгор

7,8

8,8

ТЕРЕШКО Руслан

7,4

8,5

ШКУТЯК Зiновiй

5,5

6,0

ЗВАРИЧ Iгор

3,0

3,5

Iнший кандидат

4,3

4,5

Не братиму участi у виборах

8,8

-

Важко вiдповiсти

8,0

6,7

О.Сича підтримують понад 80% прихильників Свободи, майже кожен п’ятий прихильник Батьківщини та Громадянської позиції, кожен десятий – УДАРу та Фронту змін.

Ю.Солов’я підтримують понад 70% прихильників УДАРу, майже кожен п’ятий прихильник Батьківщини та Фронту змін.

В.Анушкевичуса підтримують майже кожен п’ятий прихильник Батьківщини та Фронту змін, майже третина – Нашої України.

Водночас за можливого кандидата від Фронту змін І.Прокопіва, наразі готові проголосувати не більше половини прихильників цієї партії. За можливого кандидата від Батьківщини Р.Терешко – лише третина прихильників цієї партії.

Крім прямих рейтингів досліджувалась також електоральна привабливість ймовірних кандидатів на мажоритарному окрузі.

Так, за О.Сича однозначно можуть голосувати на виборах до ВРУ за мажоритарним округом 25% виборців, можуть розглянути можливість голосування за політика ще 31%. Тобто максимально він має шанси отримати до 56%. Ще 19% виборців позитивно ставляться до кандидата, проте цього замало щоб голосувати за нього.

За Ю.Солов’я однозначно можуть голосувати на виборах до ВРУ за мажоритарним округом 10% виборців, можуть розглянути можливість голосування за політика ще 35%. Тобто максимально він має шанси отримати до 45%. Ще 21% виборців позитивно ставляться до кандидата, проте цього замало щоб голосувати за нього.

За В.Анушкевичуса однозначно можуть голосувати на виборах до ВРУ за мажоритарним округом 12% виборців, можуть розглянути можливість голосування за політика ще 28%. Тобто максимально він має шанси отримати до 40%. Ще 22% виборців позитивно ставляться до кандидата, проте цього замало щоб голосувати за нього.

Як бачимо усі три кандидати мають значні резерви для покращення позицій, відповідно очікується доволі цікава виборча кампанія. Стартові позиції О.Сича дещо кращі, ніж у решти: кількість його «твердих» прихильників (читай – виборців Свободи) мінімум у вдвічі більша, ніж у решти.

Також хороші, хоча й відносно гіпотетичні, перспективи мають решта потенційних кандидатів.

За І.Прокопіва однозначно можуть голосувати на виборах до ВРУ за мажоритарним округом 5% виборців, можуть розглянути можливість голосування за політика ще 31%. Тобто максимально він має шанси отримати до 36%. Ще 25% виборців позитивно ставляться до кандидата, проте цього замало щоб голосувати за нього.

За З.Шкутяка однозначно можуть голосувати на виборах до ВРУ за мажоритарним округом 5% виборців, можуть розглянути можливість голосування за політика ще 20%. Тобто максимально він має шанси отримати до 25%. Ще 25% виборців позитивно ставляться до кандидата, проте цього замало щоб голосувати за нього.

За Р.Терешко однозначно можуть голосувати на виборах до ВРУ за мажоритарним округом 6% виборців, можуть розглянути можливість голосування за політика ще 14%. Тобто максимально він має шанси отримати до 20%. Ще 20% виборців позитивно ставляться до кандидата, проте цього замало щоб голосувати за нього.

І нарешті, за І.Зварича максимально можуть проголосувати до 11%. Ще 13% виборців позитивно ставляться до кандидата, проте цього замало щоб голосувати за нього.

О.Сич може мобілізувати понад 90% прихильників Свободи. Ю.Соловей – понад 80% прихильників УДАРу, І.Прокопів – до 70% прихильників Фронту змін, Р.Терешко – до 50% прихильників Батьківщини.

ДЕМОГРАФІЧНІ СТРУКТУРИ ЕЛЕКТОРАТІВ

Традиційно наймолодший електорат у партії УДАР. Також відносно молодий електорат у Батьківщини та Свободи.

Звертає на себе увагу факт нетрадиційного «омолодження» електорату Батьківщини, що може бути наслідком залучення молоді на хвилі протестних настроїв, викликаних засудженням Ю.Тимошенко. Цей вибір не можна, наразі, вважати стабільним.

Серед кандидатів – мажоритарників молодь найбільше підтримує Ю.Солов’я, В.Анушкевичуса та Р.Терешко.

Чоловіки більше підтримують Свободу, УДАР та Громадянську позицію. Жінки – Батьківщину, ПР та Фронт змін.

Відносно більше людей з вищою освітою представлені серед прихильників УДАРу та Фронту змін, а також Батьківщини та Свободи. Щодо кандидатів: серед прихильників Р.Терешко, З.Шкутяка, В.Анушкевичуса та І.Прокопіва.

Працюючих більше серед прихильників Громадянської позиції та Фронту змін. Виборці Фронту змін і Партії регіонів мають також відносно вищі доходи, відповідно це більше прихильники І.Прокопіва та І.Зварича.

КРИТЕРІЇ ВИБОРУ

Ключова риса, яка, на думку опитаних, має бути притаманною кандидату в народні депутати від округу: виконує обіцянки (58%).

Також він повинен бути здатним принести зміни (30%), мати програму розвитку регіону (22%), розбиратися в економіці (21%), мати досвід господарської діяльності (18%), бути сильним лідером (21%) і патріотом (16%).

Менш важливо для людей, аби кандидат був молодою та енергійною людиною (13%), був чесним (12%), був здатен знаходити компроміси (12%), турбувався про простих людей (10%), був надійним (11%) та віруючою людиною (10%), розбирався в юридичних питаннях (9%), говорив зрозумілими словами (8%), дбав про сімейні цінності (7%), займався благодійністю (7%), мав досвід політичної діяльності (5%), піклувався про традиції і культуру (4%) та мав досвід законотворчої діяльності (4%).

МІСЦЕВІ ПРОБЛЕМИ:

На думку мешканців міста, до актуальних проблем регіону відносяться поганий стан доріг (57%), безробіття (56%), зростання цін, інфляція (46%), та бідність (42%).

Також важливими проблемами регіону є алкоголізм та наркоманія (33%), зростання тарифів на комунальні послуги (32%), занедбана промисловість (30%), масова міграція людей за кордон (29%) та корупція у місцевій владі (29%).

Менш важливими проблемами є бездомні тварини (21%), мала увага до проблем молоді (20%), проблеми з вивозом і утилізацією сміття (19%), недостатня кількість дитячих майданчиків (19%), ріст злочинності (18%), незадовільний стан охорони здоров’я (18%), занедбане сільське господарство (15%), погана екологія (15%), тиск на малий і середній бізнес (14%) та закритість влади (13%).

Ще менш важливими проблемами є порушення демократії, прав і свобод людини (9%), неналежне водозабезпечення та водовідведення (8%), незадовільний розвиток житлового будівництва (7%), неналежний розвиток спорту, футболу (7%), погане забезпечення транспортного обслуговування (7%), незадовільний стан освіти (6%), утиски національної культури, мови (6%).

Довідка.

Аудиторія дослідження: населення м. Івано-Франківська віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 800 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,8%, для значень близьких до 30% - не більше 2,4%, для значень близьких до 10% - не більше 1,7%

Терміни проведення дослідження: 2-16 березня 2012 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ