Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Меч вікінга, якому близько 1000 років вдалося врятувати СБУ
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

«Меч вікінга», якому близько 1000 років вдалося врятувати СБУ

У Мінкульті нагородили співробітників СБУ, що викрили велике міжнародне угрупування контрабандистів, які намагалися вивезти артефакт

Співробітники СБУ, які викрили міжнародну групу контрабандистів – торговців предметами старовини, нагородили у Міністерстві культури. Зловмисники намагалися незаконно перевезти до Естонії "Меч Вікінга", якому близько тисячі років. У вівторок, 14 березня, його востаннє продемонстрували перед початком реставрації.

«Це була коштовна зброя, яку тримали в руках представники еліти: князь, бояри, старші дружинники, тому кожна із цих знахідок являється безцінною. Як то кажуть, цінність його в безцінності», – історик Олександр Моця розповідає про "Меч Вікінга". Не дивно, що на раритет полювали чорні археологи. Повернути артефакт в Україну вдалося торік завдяки співробітникам управління СБУ у Рівненській області.

«Завдяки великій, титанічній роботі співробітників СБУ та інших органів у нас вперше практично за всю історію розкрито велике міжнародне угрупування контрабанди», – прокоментував міністр культури Євген Нищук.

Операцію із затримання контрабандистів розробляли понад рік. Безпосередньо затримували зловмисників Олександр Бейко з напарником. Нині вони отримують нагороду від міністра культури.

Олександр Бейко розповідає: загалом разом із колегами з СБУ та Національної поліції затримали п'ятьох громадян України та ще двох білорусів, причетних до вивезення "Меча Вікінга". Правоохоронці з'ясували: група контрабандистів діяла щонайменше п'ять років, тож вивезла з України чимало раритетів.

За наявності достатнього фінансування реставрація "Меча Вікінга" триватиме близько року.

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ