Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Меч-щербець – польський символ духовності – стверджує маршалок польського сейму Марек Юрек

20 травня у палаці Потоцьких відбулося засідання Клубу особистостей за участю маршалка польського сейму Марека Юрека. Під час засідання переважно йшлося про політичну ситуацію в  Польщі та України та взаємовідносини між нашими державами, а також про історичні непорозуміння, які й сьогодні залишаються невирішеними.
Зокрема, чи не найбільше учасників Клубу цікавили образливі для українців написи на польських цвинтарях та в костелах. “Я знаю, що поляки дуже доброзичливі і це відчувається щоразу, коли ми приїжджаємо до Польщі, проте такі факти, як молитовна дошка у Варшавському костелі чи шість плит на цвинтарі із жахливими словами щодо українців, замовчувати не можна. До того ж маємо у Львові на Личаківському цвинтарі мілітаристський символ Польщі – меч-щербець, який, до речі, польська сторона обіцяла забрати з Пантеону орлятам”, - сказала під час засідання Клубу депутат Львівської міської ради Віра Лясковська. Натомість Марек Юрек відповів, що йому невідомо про молитовну дошку у Варшаві та цвинтарні плити у Вроцлаві, а щодо меча-щербеця зазначив, що це радше символ духовності та традиції, ніж мілітаризму. “У Польщі українські символи подекуди також трактують як антипольські, але це очевидне непорозуміння”, - додав маршалок польського сейму.
На засіданні Клубу також був присутній міський голова Львова Андрій Садовий, який, за словами координатора Клубу особистостей Антона Борковського, обіцяв взяти проект Клубу особистостей під свій патронат.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ