Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Медреформа: нюанси у сільській місцевості

Сімейному лікарю у селі буде дозволено обслуговувати не лише жителів своєї території. Про це під час прес-конференції у прес-центрі Гал-інфо повідомив головний лікар Желдецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Кам'янка-Бузька ОТГ Михайло Незнановський.
Фото: Гал-інфо

Як відомо, з 1 квітня в Україні починається процес реформування первинної медичної допомоги.

Медреформа: що потрібно знати пацієнтам?

За кожною людиною чи сім'єю буде "прикріплений" лікар, причому не обов'язково лише один на сім'ю. Тобто, батько може підписати угоду з сімейним лікарем, мама з терапевтом, а їхня дитина з педіатром. Перелічені лікарі і є тією первинною (не спеціалізованою) ланкою медичної допомоги, до яких звертатимуться в першу чергу. Якщо в сім'ї більше, ніж 3 особи, може бути, до прикладу, 2 і більше терапевтів. У цьому плані немає ніяких обмежень.

Обмеження є лише у кількості пацієнтів, з якими один лікар може підписати декларацію про обслуговування. Максимум - 2000 пацієнтів, як відомо раніше. Мінімум - це близько 1000. Однак, і тут є нюанси, а саме - стосовно надання медичної допомоги у сільській місцевості. 

Михайло Незнановський розповідає: "Я обслуговую 7 сіл, як входять до складу однієї сільської громади. Це лише півтора тисячі людей, адже густота населення там дуже низька. Відповідно, в мене як у сімейного лікаря недостатня кількість пацієнтів. Отож сімейному лікарю у сільській місцевості буде дозволено обслуговувати не лише жителів цієї території, яка зараз є приписана до нього, а ще й, наприклад, сусіднє село або найближче місто".

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ