Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Меджлісу передали розсекречені документи про депортацію кримських татар

Офіс Президента передав Меджлісу розсекречені документи про депортацію кримських татар
Офіс Президента передав Меджлісу розсекречені документи про депортацію кримських татар
Офіс Президента передав Меджлісу розсекречені документи про депортацію кримських татар
Офіс Президента передав Меджлісу розсекречені документи про депортацію кримських татар
1/2
Офіс Президента України передав Меджлісу кримськотатарського народу розсекречені документи НКВС СРСР, які стосуються депортації кримських татар у 1944 році. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов, - інформують у прес-службі Глави держави.

ʺМісяць тому під час експертизи, яку проводив Київський інститут судових експертиз, ми отримали інформацію та підтверджувальні документи, які стосуються примусової депортації кримських татар, тих знущань і геноциду, який був вчинений радянським режимом. Президент доручив правоохоронним органам зібрати та максимально систематизувати інформацію, яка є в архівах і яка досі не була оприлюдненаʺ, – сказав Андрій Смирнов під час зустрічі з представниками Меджлісу кримськотатарського народу.

Заступник керівника Офісу Президента наголосив, що це перший етап оприлюднення розсекречених документів, пов’язаних з геноцидом кримськотатарського народу.

ʺЦе жахлива історія про те, як люди по 28 діб їхали без води і без їжі, про жахливі умови праці. Це факти про те, яка кількість людей за певний проміжок часу була просто вбита. Умови проживання взагалі важко назвати людськими – люди спали у вагонах, на сирій землі, дуже часто страждали на важкі захворювання й помиралиʺ, – зазначив Андрій Смирнов.

Він уточнив, що розсекречені документи датуються 1944 роком і містять інформацію про кількість людей, щодо яких застосовували тортури.

Заступник керівника Офісу Президента наголосив, що роботу з пошуку документів, пов’язаних з депортацією кримських татар, буде продовжено.

ʺМи будемо узагальнювати документи, зводити в історичні каталоги, доводити до суспільства. Істину та правду в цьому питанні необхідно встановитиʺ, – сказав Андрій Смирнов.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров подякував Офісу Президента за оприлюднення документів.

ʺЦі документи – донесення відділів НКВС СРСР. Не вперше ми отримуємо розсекречені документи з архівів України, з інших закладів. Для нас це дуже важливо, оскільки Верховна Рада ухвалила постанову, якою визнала насильницьку депортацію кримськотатарського народу геноцидомʺ, – зазначив Рефат Чубаров.

Він повідомив, що у складі Курултаю кримськотатарського народу працює комісія з вивчення наслідків геноциду кримських татар.

ʺУ цих документах є конкретні долі людей, є деталізація. Це хвилюючий момент для народу в ціломуʺ, – сказав Рефат Чубаров.

Заступник голови спеціальної комісії Курултаю з вивчення наслідків геноциду кримських татар Гульнара Бекірова попросила Офіс Президента сприяти видачі документів, які стосуються депортації.

Андрій Смирнов подякував представникам Меджлісу кримськотатарського народу за зустріч. Він зазначив, що правоохоронним органам доручено вивчити факти, викладені у таких документах.

ʺГанебні факти геноциду мають знайти своє конкретне відображення у процесуальних рішеннях правоохоронних органівʺ, – зауважив Андрій Смирнов.

Заступник керівника Офісу Президента наголосив, що згадані документи також будуть оприлюднені у ЗМІ.

Ми не зупиняємося у пошуку подібних документів в усіх архівах Україниʺ, – сказав він.

Андрій Смирнов запропонував представникам Меджлісу створити спільну робочу групу за участі експертів Офісу Президента з метою встановлення історичної справедливості в цьому питанні.

ʺМи маємо докласти зусиль, щоб віднайти максимальну кількість документів, які залишилися в архівах і є засекреченими. Тому можете на нас розраховуватиʺ, – наголосив заступник керівника Офісу Президента.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ