Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Меланж у військових частинах Вінницької та Івано-Франківської областей утилізують за 15 місяців коштом ОБСЄ

Ще до кінця 2009 року розпочнуть роботи з повної утилізації ракетного палива „Меланж” у Вінницькій та Івано-Франківській областях, – про це сьогодні, 23 квітня, під час прес-конференції розповів начальник тилу, заступник начальника логістики Західного оперативного командування полковник Ігор Браславський.
"Торік в Україні працювала комісія ОБСЄ, яка виділила кошти на повну утилізацію ракетного палива „Меланж” у військових частинах поблизу Ценжева в Івано-Франківській області та Калинова у Вінницькій. Утилізацію здійснюватимуть на умовах тендеру”, - розповів Ігор Браславський.

Прийом заявок на участь у тендері закінчився 16 березня. Попередньо на участь у ньому зголосилося двадцять п’ять структур. Комісія ОБСЄ спільно з Міністерством оборони України розглядатиме пропозиції протягом трьох місяців і наприкінці червня оголосить учасників тендеру. „Далеко не всі претенденти будуть допущені до участі в конкурсі, адже основний акцент комісія робить на технічне оснащення та умови техніки безпеки”, – прокоментував Ігор Браславський. За його словами, говорити тепер про вартість робіт не можна, адже все залежатиме від цінових пропозицій учасників тендеру. „Деякі підприємства можуть вивозити за межі України власне саме ракетне паливо і вже на своїй території його утилізувати, інші ж можуть частково проводити утилізацію на території України, а сирець переробляти на заводах в інших країнах”, – розповів він.

Утилізація ракетного палива у військових частинах Вінницької та Івано-Франківської областей має бути завершеною протягом 15 місяців після оголошення переможця тендеру.

У підпорядкуванні Західного оперативного командування перебуває три військові частини, в яких сьогодні зберігається окислювач типу “Меланж”. Загальна кількість ракетного палива становить близько 6,5 тис. тонн. З них у військовій частині А1642 Радехів – 3,1 тис. тонн, військовій частині А2989 Ценжів – понад 2,2 тис. тонн та військовій частині А2783 Калинівка – понад 1,1тис. тонн.

Довідка.
Меланж - ракетний окислювач на основі суміші концентрованої азотної кислоти, чотирохокису азоту та інгібіторів корозіїї. Дуже агресивна рідина, її зберігання можливе лишеі в місткостях з хімічно-чистого алюмінію або спеціальної нержавіючої сталі (Х12-Н10Т). При попаданні на незахищені ділянки шкіри та на слизові оболонки викликає хімічні опіки, вдихання парів меланжу приводить до набряку легенів. При взаємодії з ракетним пальним та деякими вуглеводневими речовинами (нафтопродукти) – самозаймається . Вибухонебезпечна, але не вогненезаймиста рідина.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ