Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Меморіал пам’яті жертв репресій стане символом перестороги для майбутніх поколінь - Янукович

Президент України Віктор Янукович взяв участь у церемонії відкриття наріжного каменя під будівництво Меморіалу пам'яті жертв репресій 1936-1941 років. Меморіал буде споруджено на території Національно-історичного меморіального заповідника «Биківнянські могили», повідомила прес-служба Президента України Віктора Януковича.

«Меморіал стане символом пам’яті про тих, хто зазнав тяжких мук і несправедливості, віддав своє життя заради нашого майбутнього», – наголосив у своєму виступі Глава держави.

Президент підкреслив, що Меморіал пам'яті жертв репресій також стане «символом перестороги проти повторення подібних трагедій на українській землі».

Сьогодні, зауважив Віктор Янукович, у день вшанування Україною пам’яті жертв голодоморів, ми згадуємо й загиблих жертв тоталітарного режиму. «Ми втратили цілий пласт вчених, митців, духовних лідерів, управлінців, інженерів... Але наш народ вистояв і відродився. Ми зуміли перегорнути важкі сторінки історії та знайшли сили, щоб іти далі», – сказав Президент.

«Народ досяг своєї споконвічної мети – незалежної та соборної держави», – підкреслив Віктор Янукович.

Довідка:

Біля селища Биківня в Київській області знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій, страчених у Києві органами НКВС в 1930-40-х роках. За даними науковців, у Биківні поховано близько 100-120 тисяч репресованих. На сьогодні за виявленими документами встановлені прізвища 14191 особи.
У 1995 році на виконання Розпорядження Президента від 11 серпня 1994 року «Про заходи щодо вшанування пам’яті жертв політичних репресій, похованих у селищі Биківня» було засновано Меморіальний комплекс жертвам політичних репресій 1930-х років. Постановою Уряду від 22 травня 2001 року  на його основі було створено Державний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». У травні 2006 року Указом Президента заповідник отримав статус національного.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ