Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Меморіал польським вченим на Вулецьких пагорбах у Львові планують відкрити у липні

Проект пам'ятника польським вченим, яких розстріляли нацисти у 1941 році на Вулецьких пагорбах у Львові, було погоджено 4 березня рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради. Співорганізатором проекту виступив Уряд польського міста Вроцлав.

Конкурс проектів для пам'ятника провели ще у 2009 році у Вроцлаві. У ньому взяло участь 20 польських та 8 українських проектів. Переможець конкурсу — Олександр Сліва з Кракова, який нині працює у авторському складі разом з Олегом Трофименком та Дмитром Сорокевичем зі Львова.

Ідея пам'ятника така: десять біблійних заповідей, які символізуватиме арка з десяти каменів. П'ятий камінь виступає з-поміж інших. «Порушуючи п'яту заповідь «Не убий!», ставимо під загрозу існування всієї конструкції», - пояснив творчий задум авторів начальник управління архітектури Львівської міської ради Юрій Криворучко.

Пам'ятник професорам буде встановлено на території Національного університету «Львівська політехніка» у Студентському парку. Окрім самого монументу, планується також зробити алеї, тераси та паркінг для екскурсійних автобусів.

Як повідомив Юрій Криворучко, за попередніми підрахунками на втілення проекту потрібно близько 4 мільйонів гривень. З них 900 тисяч - українська частка, яка піде на благоустрій парку, спорудження ж самого пам'ятника фінансуватиме польська сторона.

За словами начальника управління архітектури ЛМР, будівництво розпочнеться на початку квітня. А відкриття меморіалу планується на липень цього року – до 70-річчя трагічних подій на Вулецьких пагорбах.

Нагадаємо, що за радянських часів вже існував пам'ятник розстріляним професорам роботи Еммануїла Миська. Він розміщувався трохи вище від місця майбутнього меморіалу і був знищений за невідомих обставин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ