Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Менше половини українців підтримують пільги для абітурієнтів

За даними дослідження, лише 44% респондентів з тих, хто стикався з процесом вступу до вишу, згодні з існуючою системою пільг. Вважають, що пільги при вступі мають бути замінені адресною соціальною допомогою 25% опитаних. За скасування всіляких пільг висловилися 20%, пише в статті для ZN.UA Оксана Онищенко.

Якщо пільги і залишати, то за можливість залишити їх для сиріт висловилися 73% респондентів, для чорнобильців - 23%, для малозабезпечених - 38%, для переможців олімпіад - 40%, для випускників сільських шкіл - 14%, для дітей з обмеженими фізичними можливостями - 40%, для медалістів - 24%, для дітей шахтарів - 9%.

Нарахування додаткових балів за навчання на підготовчих курсах підтримують 41% респондентів. Не згодні з такою нормою 40%. За те, щоб крім балів ЗНО при вступі враховувати середній бал атестата, висловилися 40%, проти - 20%. Вважають, що бал за атестат потрібно враховувати, але, при цьому, він повинен "важити" набагато менше, ніж ЗНО, 24%.

Нагадаємо, деякі експерти сходяться на тому, що пільги при вступі до ВНЗ, що існували ще з радянських часів, необхідно скасовувати тому, що пільги можуть мати студенти, які потребують соціального захисту, а не абітурієнти, а головним критерієм вступу мають бути знання.

Сьогодні, за умовами прийому, затвердженими Міністерством освіти, до 25% місць (на розсуд ву) віддають дітям-сиротам, інвалідам I і II групи, чорнобильцям, членам сімей шахтарів, дітям загиблих при виконанні службових обов'язків військових і працівників правоохоронних органів.

Далі в списку додаються медалісти-чорнобильці, учасники міжнародних олімпіад (якщо олімпіада проводилась з профільного для абітурієнта предмета) і ще трохи місць віддають тим, хто має цільове направлення (жителі сіл, які, по ідеї, вивчившись, повернуться працювати в рідні місця).

Розподіляючи бюджетні місця між найкращими абітурієнтами, виші зобов'язані частину з них віддати пільговикам. Єдина вимога до останніх - набрати хоча б мінімальний прохідний конкурсний бал. Тобто якщо у абітурієнта, не має за законом пільг, конкурсний бал - 350, а у пільговика - 250, студентом стане останній.

Дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" на тему "Ставлення населення України до зовнішнього незалежного тестування" проводилося з 2008 року по жовтень 2013 року в рамках реалізації освітніх проектів Альянсу USETI. У кожному з загальнонаціональних опитувань було опитано близько двох тисяч респондентів з усіх областей України, АР Крим, Києва та Севастополя. Вибірка опитування є репрезентативною за статтю, віком, освітою, регіоном проживання та типом поселення.

ZN.UA 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ