Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мешканці прикордонної зони можуть їхати до Польщі за дозволами, які коштують 20 євро

У Варшаві відбулися українсько-польські переговори з узгодження проекту угоди про місцевий прикордонний рух. Під час переговорів делегації розглянули та детально опрацювали всі статті проекту угоди та додатки до неї. Погоджено, що мешканці прикордонної зони здійснюватимуть багаторазові поїздки на територію іншої Договірної Сторони лише за дозволом на спрощений перетин кордону та без проїзного документа. Вони матимуть право перебувати в межах прикордонної зони сусідньої держави терміном до трьох місяців з дати в’їзду, при цьому термін безперервного перебування не має перевищувати 60 днів з дати в’їзду. Про це «Гал-info”повідомили в прес-службі Посольства України в Республіці Польща.
 
Українську делегацію очолив директор ДКС С.О.Погорельцев, польську – Директор консульського департаменту і полонії МЗС РП А.Ясіновський. У роботі української делегації взяли участь генеральні консули України в Кракові та Любліні, співробітники Посольства України в Польщі, а також представники МВС, АДПС, Волинської та Львівської обласних державних адміністрацій.
За пропозицією української сторони до преамбули проекту Угоди включено посилання на визнання Європейським Союзом чіткої перспективи встановлення для громадян України безвізового режиму.
Умовою для отримання дозволу є трирічний термін постійного проживання в населених пунктах прикордонної зони. Право на отримання дозволу матимуть також члени сімей (подружжя, діти, тощо), навіть якщо вони постійно проживають у прикордонній зоні менш, ніж три роки.
Перший дозвіл видається жителеві прикордонної зони з терміном дії на два роки, наступні дозволи – на п’ять років. Така редакція гарантуватиме видачу дозволів на згадані встановлені терміни. Плата за оформлення дозволу становитиме 20 євро, водночас під час другого раунду переговорів має бути узгоджено категорії громадян, які отримуватимуть дозволи безкоштовно.
Документами, що підтверджують проживання в прикордонній зоні, є паспорт громадянина України або довідка про місце постійного проживання, видана компетентним органом України.
Досягнуто домовленості створити Спільний комітет експертів для реалізації Угоди, до компетенції якого відноситимуться питання моніторингу імплементації Угоди та урегулювання спірних питань, які виникають у ході тлумачення або застосування її положень.
Водночас підлягають остаточному узгодженню положення проекту угоди щодо розміру прикордонної зони на територіях держав сторін, категорій громадян, які звільнятимуться від збору за оформлення дозволу тощо. При обговоренні зазначеного питання українська делегація домагалася закріплення в угоді умов, які є не гіршими в порівнянні з аналогічними домовленостями нашої держави зі Словаччиною та Угорщиною.
За взаємною згодою сторін, наступний раунд переговорів буде проведено ближчим часом у Києві.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ